India plant niet alleen rover, maar ook eeuwig logo op de maan

Ruimtevaart Dennis Mons 25 aug 2023
Leestijd: 2 minuten

Wat is een plek waar je een reclamezuil kan neerzetten die de hele wereld ziet? Feitelijk is het de maan. En het schijnt dat een bedrijf daar zijn logo heeft achtergelaten. Maar hoe dan? En moeten we dat willen? WANT-redacteur Dennis Mons heeft kopzorgen.

Dat bedrijven of personen in films graag hun plasje willen doen op de maan zodat iedereen het ziet is een vast gegeven. Neem bijvoorbeeld Hancock met Will Smith. Die kliederde een hart op de maan (waar overigens 756,9 miljard liter verf voor nodig zou zijn). Of wat dacht je van de gigantische swastika in Iron Sky? Zo’n vaart loopt het nog niet.

De maan gaat snel veranderen?

Maar mocht je het hebben gemist: ook India heeft nu een rover op de maan. De Chandrayaan 3 is deze week geland op de zuidpool van onze satelliet en heeft de Pragyan losgelaten. En volgens sterke geruchten heeft het karretje bandjes met het Indian Space Research Organisation (ISRO)- logo erop.

Natuurlijk is dat vooralsnog niet te zien door middel van een telescoop. Maar als anderen de Chandrayaan op de voet volgen, zijn die sporen wel te ontdekken. Op de maan is er immers geen atmosfeer, en dus geen wind.

Het nieuws gaat op social media in ieder geval als een malle. Maar, zoals je bijvoorbeeld kunt zien in deze berichten op X  is het wel vrij duidelijk dat dit beeld niet echt is.

Niet de laatste keer

Dat sluit overigens niet uit dat dit gebeurd is en in de toekomst vaker gaat gebeuren. Ik zie Musk of Rusland er nog wel voor in even wat reclame of propaganda te plempen. Vooralsnog is het claimen van de maan wel ten strengste verboden vanwege het maanverdrag.

Het is een internationale overeenkomst uit 1979 die particuliere en commerciële activiteiten op de maan reguleert. Het verdrag bevestigt dat de maan en de natuurlijke hulpbronnen ervan het gemeenschappelijk erfgoed van de mensheid zijn en dat exploitatie moet plaatsvinden alléén ten behoeve van alle landen en mensen.

Dus nog geen kopzorgen, en laten we eerlijk zijn: we kunnen ook nog steeds de voet van Neil Armstrong en zijn Amerikaanse vlag terugvinden. En nu maar zien hoe lang het duurt dat we ook van de maan een zootje maken.

Vliegende taxi’s en een maanrover: ‘Technologie biedt gigantische tijdswinst’

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen