Robert Kroes
Robert Kroes Tech 18 nov 2019

Inflatie en Bitcoin, hoe werkt dat en hoe zien we dit in de koers?

Inflatie is een belangrijke factor als we de waarde van geld willen beoordelen. We zien dan ook dat dit begrip regelmatig terugkomt bij de discussie over de waarde van de Euro of de Dollar. Het lijkt ons dan ook goed om de inflatie van de Bitcoin in dit artikel te bespreken. Bestaat daar wel zo’n verschijnsel? Wij duiken in de materie en zetten in heldere bewoordingen uit hoe het zit met Bitcoin en inflatie.

Wat is inflatie en haar tegenhanger deflatie?

Inflatie is als volgt te definiëren: “het minder waard worden van geld door stijging van de gemiddelde prijzen (het algemeen prijspeil)”. Dit kun je eenvoudig in beeld brengen aan de hand van een denkbeeldig mandje met standaard boodschappen. Als je dit mandje aan het eind van ieder jaar afrekent zie je direct het prijsverschil. Zijn de boodschappen duurder? Dan heb je te maken met inflatie. Je kunt dan namelijk voor dezelfde hoeveelheid euro’s minder boodschappen kopen. Reken je aan het eind van het jaar minder af voor hetzelfde mandje boodschappen dan het jaar ervoor? Dan spreekt men van deflatie.

Hoe is de inflatie van de Bitcoin geregeld?

De Bitcoin is op dit moment erg volatiel. Prijzen kunnen in één dag 10% verschillen. Daarmee zou het mandje boodschappen dus op 1 januari van jaar 1 veel duurder of goedkoper kunnen blijken dan datzelfde mandje exact een jaar later. De oorzaak is echter niet gelegen in stijging van het gemiddelde prijspijl. Dit prijsverschil noemt men dan ook geen inflatie. Toch is er ook bij de Bitcoin wel sprake van inflatie. De werking daarvan is uitgewerkt in de white paper van de Bitcoin. Hierin is te lezen dat inflatie gekoppeld is aan de mining reward van de munt. Dit betekent dat, volgens de wetten van de Bitcoin, de inflatie halveert zodra de halving in 2020 een feit is. Hiermee daalt de inflatie van 3,71 % nu naar 1,80 % na de halving.

Wat is de invloed van inflatie op de Bitcoin?

Nu de inflatie van de Bitcoin na de halving vast staat op 1,80% en met latere halvings verder zal dalen zal de Bitcoin op basis van de historische inflatie steeds vaker waardevaster blijken dan de Euro. Als we de historische en jaarlijkse inflatie van Nederland bekijken zien we dat de Bitcoin vóór de halving in 9 van de 10 afgelopen jaren hoger lag dan de inflatie van de Euro. Als we ‘as/if’ de situatie bekijken na de halving zou over de afgelopen 10 jaar de Bitcoin slechts 3 maal een hogere historische inflatie gekend hebben dan de Euro. Op termijn lijkt de Bitcoin dus gunstig om waardevermindering van jouw investeringen te voorkomen.

Wat betekent dit voor de koers van de Bitcoin?

De verwachting is dat de koers van de Bitcoin, mede door de gecontroleerde inflatie, daardoor op termijn hoogst waarschijnlijk zal stijgen. Het is dan ook het overwegen waard om, als je een langere beleggingshorizon hebt, de Bitcoin op basis van diverse argumenten te overwegen als onderdeel van jouw portefeuille.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
Inflatie en Bitcoin, hoe werkt dat en hoe zien we dit in de koers?
Sluiten