Ilona Braam
Ilona Braam Crypto 29 jun 2018
Leestijd: 2 minuten

Ook ING gelooft in de potentie van de blockchain

Hoewel banken en andere financiële instanties in het begin nogal terughoudend waren tegenover cryptocurrencies en de blockchain, lijken ze er langzaam maar zeker toch meer potentie in te zien. Vooral de blockchain technologie spreekt aan en heeft inderdaad ook voor banken behoorlijk wat praktische voordelen. De ING is één van de banken die potentie ziet in de blockchain technologie en is dan ook al een tijdje bezig met het aftasten van het blockchain terrein. Vorige maand was het zelfs zover dat ze hun allereerste handelsfinanciering sloten op basis van blockchain technologie.

Banken bij handelstransacties

Bij internationale transacties treden banken op als derde partij. Dit zorgt ervoor dat de koper en verkoper net wat meer zekerheid krijgen met betrekking tot de transactie. Als een bank erbij betrokken is, is de kans een stuk kleiner dat de goederen bijvoorbeeld niet worden geleverd of dat er niet wordt betaald.

ING bank

Eerste blockchain handelsfinanciering ING

De handelstransactie waar het om ging, had betrekking op een lading sojabonen die werden verscheept van Argentinië naar Maleisië. ING heeft hiervoor voor het eerste een blockhain handelsfinanciering gesloten samen met de Britse bank HSBC. Normaal gesproken worden er papieren documenten gebruikt, wat natuurlijk een stuk bewerkelijker is en langzamer gaat dan wanneer je dat digitaal doet en al helemaal via de blockchain.

Minder kosten door digitalisering

Jaarlijks zou er meer dan 2 biljoen dollar omgaan als het gaat om handelstransacties en volgens een studie van de Verenigde Naties zouden de kosten door het digitaliseren van het proces zo’n 31 procent omlaag kunnen gaan. Door gebruik te maken van de blockchain wordt het proces ook een stuk transparanter en minder fraudegevoelig. Via smart contracts kan daarnaast van alles geautomatiseerd worden, wat de efficiëntie verhoogt.

Behalve transacties efficiënter maken, kan de blockchain op verschillende gebieden ingezet worden. Dit zijn bijvoorbeeld vijf praktische toepassingen van de blockchain.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Nu.nl

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Ook ING gelooft in de potentie van de blockchain
Sluiten