Dit werd ‘m niet: de koelkast met internet die echt niemand nodig had

Aan een revolutionaire innovatie gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en bijzonder uitmuntende presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de koelkast met internet.

Bye bye koelkastmagneten

Sinds 2000 is de koelkast met internet een ding. Een kansloos ding welteverstaan. LG begon deze gekte zeventien jaar geleden met de Digital DIOS. Op deze koelkast kon je digitale berichten achterlaten voor je familie thuis.

Super handig want dat kan natuurlijk niet met een briefje en een magneet. O nee, dat kan wel. Het enige dag je voor deze koelkast nodig had was een internet verbinding en een paar duizend dollar. Niet zo vreemd dus dat het apparaat nu in deze rubriek staat.

innovatie

Hoezo praktisch?

Waar de koelkast met eerste instantie voor bedoeld was? Voor het bewaren van eten natuurlijk. Daarnaast kon je op het scherm van de koelast zien welke producten je nog had en op basis daarvan bijvoorbeeld je boodschappenlijstje samenstellen. Op het scherm kon je ook lezen of je melk nog houdbaar was, nadat je wel eerst zelf had ingevoerd wat de houdbaarheidsdatum was.

Dit klinkt misschien wel handig maar het slaat natuurlijk nergens op. Trek de koelkast open en je weet ook wat er in staat en ruik aan je melk zodat je weet of hij wel of niet bedorven is.

Een andere feature van deze koelkast met internet was dat je hem een sms zou kunnen sturen om te vragen of je überhaupt nog wel melk had in het geval dat je niet thuis bent om het zelf te checken. De koelkast zou je dan een sms terug sturen met het antwoord. Deze functie is er helaas nooit gekomen, omdat het gewoon weg niet realiseerbaar was de koelkast dit te laten controleren.

innovatie

De pogingen tot innovatie blijven maar door gaan..

De koelkast met internet was nooit echt innovatief. De komst van de smartphone heeft het totaal overbodig gemaakt om op je koelkast een recept op te zoeken. Was de smartphone nooit uitgevonden dan achten we de kans alsnog klein dat men hun koelkast voor dit soort dingen zou raadplegen.

Ook modernere koelkasten met internet slaan nog niet echt aan bij het grote publiek. Eten in de koelkast moet voorzien zijn van een bepaalde code om te scannen of van een chip om te kunnen tracken of het niet over datum gaat. Dat soort eten verkopen ze niet bij de Appie op de hoek. Sommige producenten zijn bezig met het ontwikkelen van een camera in de koelkast. Deze zogenoemde fridge cam’s hebben potentieel, maar zijn in veel gevallen nog niet helemaal waar ze moeten zijn.

innovatie

Vergeet de koelkast met internet dus. Dit is een innovatie die nooit, geloof ons, nooit in deze vorm gaat werken. Dus laat de slimme koelkast maar achterwege en neem deze retro koelkast er voor in de plaats. Veel toffer!

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: de koelkast met internet die echt niemand nodig had
Sluiten