Dit werd ‘m niet: het meest uitgeperste sapjesapparaat van Silicon Valley

Aan een revolutionaire innovatie gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en bijzonder uitmuntende presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de Juicero.

Wéér zo’n gezonde startup

Een machine die fruit en groente uitdrukt zodat je het sap er van kunt opdrinken. Dat klink niet zo verkeerd. Toch was de ‘Juicero’ een enorme flop. En wanneer we enorm zeggen bedoelen we ook echt enorm.

Het bedrijfje achter het apparaat werd opgericht door de veganistische ondernemer Doug Evans. Even voor het beeld: deze Doug Evans vergeleek zichzelf eerder met Steve Jobs.

Met zijn Juicero wilde hij het originele ‘recept van de aarde’ weer terug brengen door groente en fruit te stampen. Het gestampte prutje werd vervolgens naar klanten opgestuurd via de post. Wat je met die gestampte healthy goodness moest doen? Deze gooide je natuurlijk in het Juicero apparaat dat het verder uitdrukte tot een sapje.

innovatie

Onhandig en onnodige innovatie

Dat klinkt tot nu toe nog niet zo slecht. Fruit en groenten die al geselecteerd en gesneden voor je zijn, waarvan je vervolgens met een apparaat een gezond sapje kunt maken. Voor wie lui is maar wel zijn vitamines binnen wil krijgen niet verkeerd. Toch werd deze innovatie geen succes, en wel om de volgende redenen.

Allereerst was de Juicero zelf 400 dollar. Ja dat lees je goed. Een enorm bedrag. Voor dat geld kun je ook iedere dag bij de Jumbo een versgeperst flesje jus voor jezelf maken of 10 sinaasappelpersen kopen. Het zijn maar wat ideetjes.

En dan de zakjes met geprakte groenten en fruit: Bloomberg ontdekte dat je de inhoud van de zakjes ook gewoon met de hand kon uitknijpen. Dit gaf hetzelfde resultaat als wanneer je het 400 dollar kostende apparaat gebruikte. Over geld besparen besproken! Geloof je het niet? Eén gifje spreekt meer dan duizend woorden, zo zie je maar weer:

De grap van Silicon Valley

Twitter heeft zich kapot gelachen om dit apparaat en de Juicero werd hét voorbeeld van de ontwikkeling van bizarre startups in Silicon Valley. Design-wise ziet de Juicero er nog best wel oke uit. Het apparaat heeft een Apple-achtige uitstraling, maar blijft wat overdreven voor wat het doet. Onderaan de streep was dit product natuurlijk gedoemd om te mislukken. Waarom zou je een duur apparaat kopen voor iets dat dat ook erg gemakkelijk met de hand kan?

Nog een ding: per sapje had je een apart zakje met groenten/fruit-spul nodig. Dit sapje mag volgens de veganistische bedenker dan wel het ‘recept van de aarde’ zijn, maar met al die plastic verpakkingen doe je volgens ons niet echt wat goeds terug voor de aarde. Het apparaat dat een paar jaar geleden werd gelanceerd, zag begin september van dit jaar (!) pas het doek vallen.

innovatie

Oke, de Juicero is dus geen goede optie voor een gezonde levensstijl. Wat dacht je van gewoon een rondje lekker rennen? Dit is zeker een stuk leuker met deze Jaybird Run en Freedom 2 oordopjes.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: het meest uitgeperste sapjesapparaat van Silicon Valley
Sluiten