Gadgets 25 jul 2018 Lisanne Beijen

Dit werd ‘m niet: De Sound Burger platenspeler (1980)

Aan revolutionaire innovaties gaan tergend lange onderzoeken, testfases, en pretentieuze presentaties vooraf. Des te pijnlijker is het als jouw uitvinding helemaal niet zo revolutionair blijkt te zijn. In de rubriek ‘Dit werd ‘m niet’ lichten we de mooiste flops uit de techgeschiedenis uit. Deze week de Sound Burger Platenspeler. 

Draag die zaag

Platenspelers zijn nooit echt weg geweest. Je ziet ze zelfs steeds vaker nu ze weer helemaal passen in het typische hipster-interieur. Er is alleen wel een bijzonder soort platenspeler die de spotlight nooit heeft gehaald: de draagbare platenspeler.

Bij het horen van ‘draagbare platenspeler’ denk je misschien aan die platenspelers waar zo’n retro koffer omheen zit. Klopt, die zijn draagbaar. Alleen zijn dat niet de platenspelers waar we het hier over hebben. De uitvinders van de Sound Burger hadden het namelijk niet zo met koffers. Daarom stripten ze de koffer er af en de Sound Burger was geboren; een platenspeler die wat weg heeft van een cirkelzaag. Super praktisch, als je nog wat plinten moet zagen. Minder handig om platen op af te spelen.

platenspeler

Niet alleen een kwestie van slechte timing

We moeten Audio-Technica, de bedenkers van de Sound Burger, wel wat credits geven. De uitvinding past zeker in de minimalistische trend die de tech-wereld heeft overgenomen. Ze waren hun tijd alleen wel een beetje voor. De Sound Burger kwam op de markt in de jaren ’80, net voordat de cassettespelers en Walkmens werden uitgebracht. Twee uitvindingen die wél een succes werden.

De platenspeler was te koop met bijbehorende koptelefoon . Zo kon je ongestoord en zonder anderen te storen genieten van je favoriete Bee Gees-elpee. Als die het nog deed tenminste. Want de draagbare platenspeler beschermt je fragiele platen niet echt, of beter gezegd echt niet. Fiets met dit apparaat door een flinke regenbui of doe tof op het strand en je hoort gegarandeerd geen noot muziek meer de volgende keer als je de plaat laat draaien.

Draagbare platenspeler toch niet zo draagbaar

Fietsen met dit apparaat was en is trouwens sowieso niet mogelijk. Iedereen die wel eens een plaat heeft afgespeeld op een oude platenspeler weet dat dit alleen echt werkt als het apparaat horizontaal en stil staat. Even serieus, wat dachten de uitvinders precies toen ze dit apparaat op de markt brachten?

De Sound Burger werd na een tijdje hernoemd als Mister Disc. Jammer, want de naam was een van de weinige dingen die wel geslaagd was aan dit apparaat.

platenspeler

Helemaal verkocht na deze eh, lofzang, en wil je de blits maken met je eigen Sound burger? Haal dan eerst nog wat euro’s uit je oude sok en sla dat spaarvarken maar kapot. Tegenwoordig is de Sound Burger namelijk een echte collectors item. Niet verkocht? Misschien is deze dan meer je ding.

Reageer op artikel:
Dit werd ‘m niet: De Sound Burger platenspeler (1980)
Sluiten