Malou van Oosterhoud
Malou van Oosterhoud 19 aug 2016

Hoe Olympische sporters vooruitlopen op alle ontwikkelingen

Tijdens de Olympische Spelen doen sporters er alles aan om de beste prestatie neer te zetten. Hoewel het lijkt te gaan om wie het meeste aanleg heeft en het hardst traint is er nog iets wat helpt: de innovaties die ze dragen.

Het draait niet alleen om trainen

Olympische sporters doen er alles aan om ervoor te zorgen dat ze de beste worden en blijven. Ze trainen hard en veel. Dat is één ding dat zeker is. Een Olympische medaille win je immers niet door elke dag met je gat op de bank te blijven zitten. Daarnaast helpen de kleren die ze dragen ook. De innovaties die daar achter schuil gaan willen we graag met je delen.

Als een vis in het water

De zwempakken, of eigenlijk de strakke zwembroeken, van de mannen tijdens deze Spelen zijn revolutionair. Een paar Spelen terug had iedereen nog een high-tech full bodysuit aan. Tegenwoordig zijn ze verboden. Dit omdat de pakken werden gezien als technische doping. Wat wil zeggen dat ze te onnatuurlijk zijn.

De nieuwe regels schrijven nu precies voor hoeveel water-doordringbaar-materiaal er in de zwempakken mag zitten. Speedo moest dus een manier verzinnen om de zwemmers wel de snelheid te geven, zonder de regels te overtreden. Dat is gelukt. Hoewel de nieuwe broeken niet zo snel zijn als de high-tech bodysuit, komen ze aardig in de buurt. De broek zit strak om het lichaam van de zwemmer waardoor ‘ie minder last heeft van de weerstand van het water. Wat dus weer resulteert in een betere tijd. En als we nog één positief puntje mogen benoemen: je krijgt deze broeken in tien minuten aan. Scheelt weer. Michael Phelps heeft in ieder geval in deze broek vijf keer goud weten te winnen.

Video’s van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal:

Can we get a whoop whoop?

Hoewel wij het moeten doen met onze stappenteller op onze telefoon, gebruiken een aantal Olympische sporters de Whoop. De Whoop houdt niet alleen de bewegingen van de sporter bij, de Whoop doet zo veel meer! Met sensoren houdt-ie de gebruikte energie van een sporter tijdens de training bij om zo te berekenen hoe de sporter het tijdens de wedstrijd gaat doen. Alsof dat allemaal nog niet innovatief genoeg is, hoef je de Whoop niet af te doen als-ie moet worden opgeladen. Er zit namelijk een batterij in die gemakkelijk is te verwijderen. Zo kun je als sporter dus altijd je resultaten bijhouden.

Video’s van ons zien? Abonneer je dan op ons YouTube-kanaal:

Een eigen jetstream

Ook Nike is als sponsor bij de Spelen bezig met innovaties. De meeste atleten scheren al hun lichaamshaar. Hoe minder weerstand, hoe beter de tijd. De atleten van Nike niet. Zij gebruiken namelijk AeroBlades. AeroBlades zijn kleine haakjes die aan een stuk stof zijn bevestigd die om benen of armen wordt gedaan. De kleine haakjes beïnvloeden de manier waarop lucht langs het lichaam van de sporter glijdt. Als een soort kleine vinnen. Hieronder Allyson Felix uit de Verenigde Staten met haar AeroBlades.

Innovatie onder de schoen

Als we het dan toch over Nike hebben, dan hoort de Zoom Superfly er eigenlijk ook bij. De schoenen die worden door sprinters gedragen. De onderkant van de schoen heeft een honinggraat-profiel. Die vorm zorgt ervoor dat er met zo min mogelijk materiaal maximaal kracht wordt gezet. Dat is niet het enige dat deze schoen innovatief maakt. Er zitten namelijk punten onder die stijver zijn en minder wegen dan bij andere sprintschoenen. Daardoor hebben de sprinters een betere grip terwijl ze lichtere schoenen dragen.

Boks ouwe

Net als de Whoop houdt de Hykso bewegingen bij. Alleen is-ie in dit geval speciaal voor boxers ontwikkeld. De Hykso is een sensor die tijdens het sparren bijhoudt hoe hard je slaat, hoe snel je bent en wat de impact is van jouw klap. De resultaten worden opgeslagen waardoor de sporter direct na het trainen kan zien waar nog werk aan de winkel is. Heeft je sparpartner ook een Hykso, dan kan je ook meteen prestaties vergelijken. Een top dingetje dus!

Gekleurde tap en gigantische stippen op het lichaam

De oplettende kijker heeft ook veel sporters met gekleurde tape en rode stippen op hun lichaam gezien. Het effect van deze technieken lees je hier.

Reageer op artikel:
Hoe Olympische sporters vooruitlopen op alle ontwikkelingen
Sluiten