De vetste kajaks die je moet testen op je volgende trip

Een van de must-do-activiteiten tijdens een roadtrip is de natuur vanuit een kajak te bewonderen. Kajakken is avontuurlijk, een goede work-out en maakt je lichaam stressvrij. Een kajak lijkt misschien maar een simpel bootje met peddel, maar het is zoveel meer. De kajakwereld voert innovatie na innovatie door om je outdoor avonturen nog geslaagder te maken. Dus welke kajak neem jij binnenkort mee?

Nooit een simpel bootje met peddel geweest

De eerste kajaks werden duizenden jaren geleden al gebruikt door de inuits, de eerste bewoners van de poolgebieden. Zij maakten kajaks van drijfhout en wikkelden ze in zeehondenhuiden. Ze gebruikten de kajak, dat letterlijk jagersboot betekent, om tijdens de zomermaanden mee te jagen en te vissen. Dus bedank de Eskimo’s voor hun uitvinding, want wij maken nog steeds gebruik van kajaks tijdens onze zomermaanden.

De kajak kwam duizenden jaren geleden al in allerlei soorten en maten, afhankelijk van de behoeften van de gebruikers en hun leefomgeving. Uiteindelijk ontdekten de Europeanen begin 1900 hoe divers de kajak daadwerkelijk was en begonnen ‘m voor sport en ontspanning te gebruiken. Het knutselen aan het ontwerp van de kajak is een proces dat nooit is gestopt. Er zijn anno 2017 veel verschillende (innovatieve) kajaks waardoor je op iedere roadtrip een ander exemplaar kunt uitproberen. Echt, er is voor ieder wat wils.

Voor de bouwer: de modulaire kajak

Waarom een kajak op je auto binden wanneer je ‘m ook in delen achter in je auto kunt opbergen? Er bestaat namelijk een hardshell kajak die eruitziet en paddelt als een gewone kajak, maar die je in elkaar kunt schuiven tot een pakketje van slechts een meter hoog.

Je klikt de stukken van deze kajak net als Lego in elkaar: kinderspel dus. De Pakayak is gemaakt met technieken die ook worden gebruikt in de ruimte- en diepzeeduikindustrie om er zeker van te zijn dat hij waterdicht en shock proof is. Dat willen we wel eens met onze eigen ogen zien.

Voor de origamiliefhebber: opvouwbare kajak

Is puzzelen niet je ding, maar ben je wel goed in origami? Dan is de opvouwbare kajak meer je ding. Deze variant kun je zo opgevouwen in de laadbak van je MINI Countryman leggen.

De Oru Kayak heeft een origamistructuur waardoor hij is op te vouwen tot een box en dus met alle gemak in je laadbak past. Na het parkeren van je auto zit je al binnen enkele minuten op het water. Vouw de kajak als een landkaart uit elkaar en ga direct op avontuur. En gelukkig is het opvouwen gemakkelijker dan het vouwen van een zwaan.

Voor de genieter: transparante kajak

Voor de avonturiers die graag de tijd nemen om van hun omgeving te genieten is er een doorzichtige kajak ontwikkeld. Clear Blue Hawaii heeft twee transparante kajaks ontwikkeld: een hardshell-model en een opvouwbaar model.

In het hardshell-model passen twee personen, dus goed voor twee keer zo veel lol. De kajak is gemaakt van polycarbonate materiaal, dat ook wordt gebruikt bij de productie van kogelwerend glas. Mocht je een haai spotten dan kan je er gerust op zijn dat hij z’n tanden op je boot breekt.

Het opvouwbare model heeft een frame gemaakt van het lichte materiaal carbon fiber, waardoor-ie gemakkelijk in en uit je auto te laden is. Laat je duikbril maar thuis, want met deze kajak ben je verzekerd van een geweldig onderwateruitzicht.

Kajak

Voor de échte avonturier: de packraft

De packraft is een draagbare en opblaasbare boot die voor allerlei soorten water wordt gebruikt. Toch is deze boot zeer geschikt voor white water en wordt hij veel gebruikt voor het trekken op rivieren en bij fjorden. De packcraft is niets nieuws in de kajakwereld. Een eerste versie van de boot ging namelijk al in 1952 in Alaska te water.

De packcraft is een variatie op de kajak die ideaal is voor een avontuurlijke trip. Door het opblaasbare ontwerp is de kajak gemakkelijk mee te nemen op wandeltochten en avonturen in de wildernis. Voor wie een roadtrip wil verlengen met een trekking door het bos en het water is deze mix tussen een kajak en raft een musthave.

Kajak

De kajak bestaat al sinds jaar en dag, maar nog steeds worden er nieuwe variaties en innovaties bedacht op dit oude jachtbootje. Of je nou de outdoor intrekt en het water opzoekt om tot rust te komen, op ontdekking te gaan, of om sportief bezig te zijn: er is een kajak voor iedereen. Je hebt dus geen excuus meer om niet je auto te pakken en het water op te gaan.

In samenwerking met MINI

Reageer op artikel:
De vetste kajaks die je moet testen op je volgende trip
Sluiten