De innovatieve manier waardoor je elektrische auto sneller kan opladen

Elektrische auto's Mark Hofman 30 aug 2022
Leestijd: 3 minuten

Hoewel de populariteit van de elektrische auto stijgt als een malle, zijn nog veel mensen sceptisch. Terecht, want de voertuigen hebben te maken met een groot nadeel. Het opladen van de batterij neemt simpelweg veel tijd in beslag.

In de Verenigde Staten hebben ze echter een manier gevonden waarop er een einde kan komen aan dat nadeel. Met behulp van kunstmatige intelligentie en machine learning moeten laadpalen binnenkort gaan ‘praten’ met de elektrische auto. En daar haal jij dus je voordeel uit.

Het probleem van de elektrische auto

De afgelopen jaren hebben we positieve ontwikkelingen gezien rondom de elektrische auto. Het grootste probleem van de voertuigen, het opladen van de batterij, wordt aangepakt. Al gaan de ontwikkelingen ook weer niet dusdanig snel dat de situatie optimaal is. In theorie moet iedereen, het liefst voor zijn eigen huis, de auto gedurende een lange periode opladen. In de praktijk zijn er te weinig laadpalen en is dit doorgaans onmogelijk. Langs de snelweg staan met een stekker in je bolide is de harde realiteit.

Een probleem. Waar veel consumenten al aan de haal gaan met de elektrische auto, is dit wel een punt dat de volledige overstap vertraagd. De beredenering is dan ook goed te begrijpen. Waarom zou je vijftien tot dertig minuten aan de laadpaal staan, als je ook binnen een paar minuten hetzelfde aantal kilometers in de auto kan smijten? Tanken is misschien duur, maar wel efficiënt.

Willen we in 2030 daadwerkelijk volledig overgestapt zijn op de elektrische auto, moet daar dus wel echt snel verandering in komen.

Waarom je de elektrische auto in de toekomst nooit meer hoeft op te laden
Opladen gaat als een gek! (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Is kunstmatige intelligentie de oplossing?

Verschillende fabrikanten proberen dit dan ook. De elektrische auto uit 2022 laadt bijvoorbeeld al een stuk sneller op dan die uit 2021. Dat heeft uiteraard te maken met de mogelijkheden van de auto zelf die steeds meer worden. Al zijn er ook andere zaken die een rol kunnen spelen.

Vorige week heeft The Department of Energy-Run Idaho International Laboratory (ze houden het graag kort in Amerika) een nieuwe ontwikkeling aangekondigd. Eentje die volledig is gericht op kunstmatige intelligentie en machine learning. De materie erachter is ingewikkeld, maar het komt eigenlijk op iets heel simpels neer.

Mocht deze ontwikkeling toegepast worden, dan zijn laadpalen in de mogelijkheid om te praten met de batterij van de elektrische auto. Tot op zekere hoogte gebeurt dit al, maar de nieuwe innovatie tilt het naar een hoger niveau. De laadpaal weet via deze weg exact met welke batterij het te maken heeft en welke instellingen het moet doorvoeren om deze zo optimaal op te laden. Lang verhaal kort: door de optimale omstandigheden kan de batterij een stuk sneller opladen.

Om de gehele werking achter deze methode te onderzoeken, verwijzen we je met liefde door naar het oorspronkelijke bericht. Daarin wordt bijvoorbeeld uitgelegd hoe deze technologie tussen de 20.000 en 30.000 datapunten gebruikt om een optimaal laadvermogen te bereiken.

Elektrische auto
Strak bakkie (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

Het juiste moment voor een elektrische auto?

Er zit dus schot in de zaak. Het opladen van een elektrische auto, wat volgens velen het grootste minpunt is, wordt onder handen genomen. Hoewel het naar mijn mening nog wel even duurt voor de situatie echt optimaal is, gaan we in ieder geval de goede kant op. Al kun jij jezelf wel afvragen of dit het juiste moment is om zo’n elektrische auto te kopen.

Die vraag stelde WANT-redacteur Jeroen Kraak overigens ook. Daarom dook hij in de materie en besloot hij het in een artikel op onze website uit te leggen. Dit is via het onderstaande blokje te lezen.

Is dit het juiste moment om een elektrische auto te kopen?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen