Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 16 oktober 2019

Nieuwe beveiligingsfeature Instagram: meer controle over gedeelde data

Instagram heeft een nieuwe feature uitgerold waarmee gebruikers meer controle krijgen over gedeelde data. Het gaat dan vooral over gegevens die gedeeld worden met derde partijen.

In het hamburger menu in Instagram, die overigens maar blijft groeien, is het mogelijk om te zien welke applicaties van derde-partijen toegang hebben tot je data. Iets dat overigens niet alleen geldt voor applicaties die op dit moment toegang hebben, maar die ook voorheen toegang hadden. Op deze manier kan je zien welke applicatie toegang heeft gehad tot data als de informatie op je profile-pagina, je gebruikersnaam, het type account, je beschrijvingen en foto’s.

Meer controle over je data met Instagram

Er zijn ongetwijfeld applicaties die jij ooit eens gebruikt heb, waarbij je toegang moest geven tot Instagram. Je account koppelen is zo gebeurt en daardoor kan het nog wel eens gebeuren dat je het overzicht een beetje kwijtraakt. Welke applicatie heeft nu precies toegang tot welke informatie? Met de nieuwe feature is het mogelijk om dit te controleren. Dit kan door in het hamburger menu naar Instellingen -> Beveiliging -> Apps en websites te gaan.

Instagram functie beveiliging
Beeld: Mark Hofman / WANT

Hier is vervolgens te zien hoeveel apps en websites er actief gekoppeld zijn aan je account, en welke er verlopen zijn.

Instagram functie beveiliging
Beeld: Mark Hofman / WANT

Op ons account staat de teller zowel bij actief als verlopen op 0, maar wanneer dat niet het geval zou zijn zouden we via dit scherm onze gedeelde data in kaart kunnen brengen. Hartstikke leuk natuurlijk, maar wat heb je er precies aan? Simpel! Via dit scherm is het mogelijk om de koppeling met applicaties of websites ook direct te verwijderen. Op deze manier breng je dus niet alleen in kaart waar je data precies terecht komt, maar heb je er ook meer controle over.

Lange tijd voor nieuwe functie

Het opvallende is dat de nieuwe functie van Instagram nog niet voor iedereen beschikbaar is op dit moment. Het bedrijf meldt zelf dat de uitrol van deze nieuwe beveiligingsfeature tot wel een half jaar kan duren. En dat is eerlijk gezegd op z’n minst opvallend te noemen.

Wanneer Instagram met een nieuwe Stories feature bezig is, duurt het vaak een paar weken voor we deze ook direct kunnen gebruiken. Maar wanneer het bedrijf aan de haal gaat met een belangrijke beveiligingsupdate duur het opeens een half jaar. Opmerkelijk.

Reageer op artikel:
Nieuwe beveiligingsfeature Instagram: meer controle over gedeelde data
Sluiten