Instagram deelt voor het eerst omzet met videomakers op IGTV

Voor de allereerste keer deelt Instagram de omzet die gegeneerd wordt uit advertenties bij IGTV-video’s met de makers van die content. Ook kan er geld verdiend worden met badges die kijkers kunnen kopen via Instagram Live. IGTV-makers wachten al meer dan een jaar op de mogelijkheden.

Vanaf volgende week kun je de eerste advertenties verwachten bij IGTV-video’s. Ze verschijnen niet overal, maar bij ongeveer tweehonderd goedgekeurde en Engelssprekende partners. Ook gaat het slechts om een handjevol adverteerders, waaronder Ikea, Puma en Sephora. De makers krijgen 55 procent van de gegeneerde omzet, zoals dat ook op Facebook gebeurt met videomakers op Facebook Watch. Het doel is natuurlijk om straks nog veel meer videomakers te kunnen ondersteunen met advertenties bij hun video’s.

Instagram plaats advertenties voor IGTV-content

Je ziet de advertenties alleen wanneer je klikt op een preview vanuit je feed. De eerste advertenties zijn vijftien seconden lang. In de komende maanden gaat Instagram experimenteren met verschillende dingen, zoals het kunnen skippen van de reclame. De reclame verschijnt overigens alleen bij video’s die voldoen aan de monetization policy van het bedrijf. Als je wil schelden in je video’s, dan mag dat. Maar dan hoef je niet te rekenen op geld. Zo weten adverteerders dat hun reclame niet bij ongepaste video’s zal verschijnen.

IGTV
Nieuw design voor IGTV. (Afbeelding: Instagram)

Dat is belangrijk voor wanneer Instagram concurreert met YouTube en adverteerder wel heil zien in verticale video’s. Om het platform tot een succes te maken, zijn zulke regels dus nodig. Een andere methode om geld te verdienen is het verkopen van badges via Instagram Live. Die badges kunnen straks eerst verkocht worden door een kleine groep contentmakers in de VS, maar later zijn ook mensen uit andere landen aan de beurt. Er zijn drie badges: van 0,99 dollar, 1,99 dollar en 4,99 dollar. Met de badges verwerf je als het ware digitale rechten.

De badges verschijnen namelijk naast de naam van de koper wanneer die een comment plaatst. De comment wordt zodoende bovenaan de feed geplaatst, waardoor de videomakers kunnen zien wie je bent. Aanvankelijk neemt Instagram geen deel van de winst uit dit product, maar dat kan in de toekomst nog veranderen. Met deze nieuwe mogelijkheden helpt het platform contentmakers met geld verdienen. Voorheen moesten die makers zelf maar kijken op wat voor manier er geld verdiend kon worden aan hun content op de dienst.

The Verge

Reageer op artikel:
Instagram deelt voor het eerst omzet met videomakers op IGTV
Sluiten