Jeroen Kraak
Jeroen Kraak | LinkedIn Digital 30 jul 2020

Instagram en Facebook verwijderen post Madonna vanwege fake news

In Nederland hebben we Doutzen Kroes die opzien baart door haar nogal opvallende Instagram-posts. In Amerika is die rol voor Madonna.

Doutzen Kroes kwam flink onder vuur te liggen vanwege een post op Instagram. Het model dat al vaker opzien baart door opvallende berichten, vroeg zich af of de maatregelen tegen het coronavirus wel helpen. “Mijn vragen zijn: Willen ze wel dat wij gezond zijn? Waarom is ons immuunsysteem boosten met vitamines en goede voeding geen maatregel tegen Covid? Willen ze ons verenigen of verdelen? Is het makkelijker om een angstige samenleving te controleren? Willen ze echt het beste voor ons? Met ze bedoel ik de media, de farmaceutische industrie, onze overheden en de grote bedrijven,” schreef ze onder andere in haar post. Het leverde haar flinke kritiek op. Ook Madonna krijgt nu kritiek.

Van Doutzen naar Madonna

In de Verenigde Staten heeft Madonna nu voor ophef gezorgd. De zangeres deelde een controversiële video van de Amerikaanse Dr. Stella Immanuel die haar persoonlijke ervaringen deelde met hydroxychloroquine. Oftewel, het antimalariamiddel dat Donald Trump al tijden propageert. Onder de video schrijft Madonna: “Ze laten liever de angst regeren en de rijken nog rijker maken en de armen armer.”

Aan Fox laat Facebook weten de post van Madonna te hebben verwijderd vanwege nepnieuws. “We hebben deze video weggehaald omdat er valse claims worden gedaan over het genezen en voorkomen van COVID-19. Mensen die op het bericht hebben gereageerd of gedeeld krijgen nu een bericht dat ze doorverwijst naar een pagina met informatie over het coronavirus dat wel klopt.”

Niet alleen op Facebook is de post verwijderd. Ook op YouTube, Instagram en Twitter is de video die Madonna deelde weggehaald. Dat gebeurt tegenwoordig vaker. Ook Trump heeft daar mee te maken. Zijn posts zijn verschillende keren verborgen door Twitter, omdat hij nepnieuws zou verspreiden over het coronavirus.

Reageer op artikel:
Instagram en Facebook verwijderen post Madonna vanwege fake news
Sluiten