Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 21 mei 2019

Hoe Instagram je met nieuwe feature meer geld laat uitgeven

Ook Instagram blijft innoveren. Met name de ‘explore’ functie is door de jaren heen alsmaar vernieuwd en het einde is nog niet inzicht. De meeste recente versie zou een vernieuwde navigatiebalk bovenaan het scherm hebben. Klinkt leuk, maar het doel hiervan blijkt echter alleen jou zoveel mogelijk geld afhandig te kunnen maken.

Shoppen via Instagram

Instagram blijft er, zoals vrijwel ieder social media platform, van alles aan doen om jou zo lang mogelijk vast te houden. Zo komt er een vernieuwde navigatiebalk waar Amerikaanse gebruikers als eerste van kunnen gaan genieten. Deze zal bovenaan aan de ‘ontdek’ tab te zien zijn en als kenmerk hebben dat zowel de IGTV als de shop-button bovenaan staan.

De ‘shop’ functie geeft gebruikers snel toegang tot categorieën als beauty, kleding en home decor. De bedoeling is natuurlijk dat mensen hierdoor eerder geneigd zullen zijn om allerlei producten te gaan kopen. Het bedrijf zelf geeft aan deze buttons bovenaan geplaatst te hebben ”om gebruikers zo nieuwe dingen te laten ontdekken” maar dit kun je eigenlijk lezen als ”dit is gedaan om jou meer te kunnen laten uitgeven”.

Instagram

Tevens komen de populaire ‘stories’ ook bovenin de eerdergenoemde balk te staan. Dit om nog meer mensen naar dat gedeelte van de app te kunnen verleiden. Het blijkt dat namelijk ongeveer de helft van alle Instagram gebruikers minimaal eens per maand weleens in de ‘explore’ sectie gluurt. Met de nieuwste update probeert het bedrijf de rest ook over te halen om dit te doen. Of het gaat aanslaan is echter nog maar de vraag.

Messenger app

Onlangs heeft het bedrijf ook laten weten te stoppen met de losstaande berichten app. Dit project liep al sinds 2017, maar mede door de rechte privacyschandalen rondom Facebook heeft men besloten om het stop te zetten. Ook zou de applicatie ondanks meerdere verbeteringen nog steeds niet kunnen tippen aan Messenger.

Reageer op artikel:
Hoe Instagram je met nieuwe feature meer geld laat uitgeven
Sluiten