Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 10 jul 2019

Haat zaaien in de reacties? Instagram gaat je waarschuwen!

Gesprekken voeren via social media kanalen kan erg leuk zijn, maar helaas wordt deze mogelijkheid ook weleens misbruikt door pestkoppen. Dit geldt helaas ook voor Instagram, waar regelmatig vervelende reacties op foto’s worden geplaatst. Het platform wil hier echter iets tegen doen en komt daarom met twee nieuwe functies om online pesten te kunnen beperken.

Instagram introduceert twee nieuwe functies tegen online pesten

Instagram heeft onlangs twee nieuwe features uitgerold waarmee ze pesten op het platform willen tegengaan.

Volgens Adam Mosseri, hoofd van het platform, heeft een door AI gedreven functie tijdens de testperiode al een aantal potentieel aanstootgevende reacties weten tegen te houden:

”Onlangs hebben we een nieuwe, door AI gedreven feature uitgerold die gebruikers er voor het plaatsen op wijst wanneer hun reactie wellicht als aanstootgevend kan worden ervaren. Deze waarschuwing geeft de persoon in kwestie de kans om zich te bedenken en kan ervoor zorgen dat degene waar de reactie aan gericht was een vervelend bericht bespaard blijft.” 

De nieuwe functie gaat je dus confronteren met je taalgebruik wanneer je enkele aanstootgevende woorden in het bericht hebt staan.

Instagram

In de praktijk blijkt echter vaak dat gebruikers allerlei trucjes uithalen om dit soort systemen voor de gek te kunnen houden en daardoor alsnog in staat zijn om beledigende teksten te plaatsen. Dit bijvoorbeeld door bepaalde letters in een woord te vervangen door een symbool of het simpelweg net wat anders te spellen. Instagram heeft echter nog niet aangegeven hoe ze daarmee willen omgaan.

Interacties beperken

Daarnaast heeft het social media platform ook nog een andere functie ontwikkeld. Deze heet ‘Restrict’ en geeft je de mogelijkheid om de interactie met een bepaalde persoon te beperken. Wanneer je een persoon als het ware ”beperkt” dan kan deze nog wel op jouw berichten reageren, maar krijgt niemand anders deze te zien. Vervolgens kan er per comment worden gekozen of deze wel of niet voor de buitenwereld zichtbaar wordt.

Instagram

Het idee hierachter is dat veel mensen hun pestkoppen volgens Instagram liever niet blokkeren of ontvolgen, aangezien dit het conflict in sommige gevallen juist groter maakt.

De functie deed ons echter een beetje denken aan die van Facebook. Daar kun je als Paginabeheerder er namelijk ook voor kiezen om bepaalde reacties te verbergen zodat alleen de plaatser deze nog ziet.

Aanvullende informatie omtrent deze features is te vinden in de blog van Instagram. Meer interessante nieuwtjes en ontwikkelingen omtrent dit platform zijn hier te lezen.

Reageer op artikel:
Haat zaaien in de reacties? Instagram gaat je waarschuwen!
Sluiten