Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 24 mei 2019

Zo lekte Instagram maandenlang privégegevens

Het spreekt voor zich dat wanneer jij je privégegevens ergens opgeeft, je hoopt dat er zorgvuldig mee wordt omgegaan. De afgelopen tijd is helaas gebleken dat dit niet altijd het geval is. Naast de privacyschandalen rondom Facebook blijkt nu ook dat Instagram maandenlang privégegevens heeft laten uitlekken.

Instagram lek

Ondanks meerdere waarschuwingen omtrent het niet goed genoeg beveiligen van persoonlijke gegevens is er weer een techgigant de fout in gegaan. Datawetenschapper David Stier heeft namelijk uitgewezen dat Instagram maandenlang privégegevens van haar gebruikers heeft laten lekken.

Het bleek namelijk dat het via de browserversie van de dienst bij sommige profielen mogelijk was om de contactgegevens te achterhalen. Alhoewel de betreffende informatie niet op het profiel vermeldt stond was het om een of andere reden wel in de broncode terug te vinden.

Privacy

Hierdoor was het voor buitenstaanders mogelijk om privégegevens zoals telefoonnummers en mailadressen in handen te krijgen. Het zou zomaar kunnen dat deze informatie gebruikt is om een virtueel telefoonboek samen te stellen met daarin de nummers van duizenden gebruikers.

Dit klinkt misschien onwaarschijnlijk, maar vergis je niet. Er was namelijk al een marketingbedrijf in India dat een gegevensbestand had aangemaakt met daarin de persoonlijke gegevens van miljoenen Instagram gebruikers. Het was niet duidelijk hoe ze daaraan gekomen zijn, maar het zou zomaar te maken kunnen hebben met de eerdergenoemde lek.

Het gevaar van zulke lekken is dat criminelen dit soort gegevens gebruiken voor zaken als identiteitsfraude. Want hoe meer je van iemand weet, hoe makkelijker het is om jezelf als diegene voor te doen.

Facebook

Het is helaas niet de eerste keer dat een social media platform gegevens laat lekken. Sterker nog, Instagram eigenaar Facebook staat er zelfs om bekend niet zorgvuldig met de privacy van haar gebruikers om te gaan. Dit zorgde ervoor dat in 2018 mensen massaal besloten om van het platform af te stappen. Gelukkig worden ze vanaf nu nauwlettend in de gaten gehouden.

Reageer op artikel:
Zo lekte Instagram maandenlang privégegevens
Sluiten