Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 16 dec 2019

Instagram in strijd met gevoelige content: nieuwe maatregelen genomen

Instagram geeft gebruikers vanaf vandaag een waarschuwing wanneer er een “potentie gevoelige” beschrijving bij een foto of video geplaatst wordt. Dat maakt het bedrijf vandaag bekend via zijn eigen newsroom.

Zodra je als gebruiker iets plaatst op Instagram, zal er vanaf nu een AI-gedreven tool je post analyseren. Zodra deze tool ontdekt dat je content mogelijk schadelijk is, krijg je een melding. Door deze melding krijg je het advies om je beschrijving onder de foto of video aan te passen. Wil je de boel gewoon laten staan (en het risico nemen), dan kan je dat uiteraard ook doen.

Instagram rolt nieuwe functie uit voor gevoelige content

De nieuwe tool, die volledig draait op kunstmatige intelligentie, lijkt veel op degene die het bedrijf in juli dit jaar al uitrolde. Het ging destijds om een functie die gevoelige content opspoorde in de comments van een post. Net als toen het geval was, heeft Instagram de intentie om mensen twee keer na te laten denken voor ze iets plaatsen. De test met de reacties lijkt, volgens het bedrijf zelf, goed geslaagd te zijn. Dat is dan ook de hele reden dat deze functie nu uitgebreid wordt.

Wie een gevoelige beschrijving onder een foto of video zet zal de melding “This caption looks similar to ohters that have been reported”, het is vervolgens aan de gebruiker om er ook echt wat mee te doen. En volgens Instagram is dat het idee achter dit soort functionaliteiten: mensen zelf na laten denken over wat ze doen en wat voor gevolgen dat kan hebben.

Instagram gevoelige content
De nieuwe feature (Afbeelding: Instagram)

Optreden tegen pesterijen

De nieuwe functie is de meest recente ontwikkeling van Instagram op pesterijen tegen te gaan. Het bedrijf rolde in oktober dit jaar al een functie uit, genaamd Restrict, waarmee pestkoppen geheel anoniem te bannen waren. Daar kwam eerder dus ook een functie bij om mensen twee keer na te laten denken voor ze een gevoelige reactie plaatsen. Ook draait Instagram een test met het verbergen van likes, waardoor mensen minder gefixeerd naar de nummers onder een foto of video kunnen kijken. Dit is niet alleen bedoeld om mensen zelf minder onzeker te maken, maar ook om vervelende opmerkingen over de virtuele hartjes te voorkomen.

Instagram is bezig om de functie in een select aantal landen uit te rollen. Daar blijft het op dit moment bij, maar in de komende maanden zullen meer landen aan bod komen.

Reageer op artikel:
Instagram in strijd met gevoelige content: nieuwe maatregelen genomen
Sluiten