Instagram introduceert nieuwe functie om online pesten tegen te gaan

Online pesten is een probleem van formaat. Een probleem dat haast niet te controleren en overzien is. Iemand pesten door het plaatsen van gemene comments onder iemands foto op Facebook, of iemand belachelijk maken op Instagram is heel laag. Het is dan ook een grote uitdaging voor de social media platforms om maatregelen te treffen die het pesten tegengaan. Instagram pestkoppen weren van het platform. Daarom heeft het een nieuwe functie geïntroduceerd waarmee de pestkoppen van het platform moeten verdwijnen.

Instagram wil de strijd tegen online pesten leiden

Instagram heeft aangegeven om het gevecht tegen online pesten te willen leiden. Dat zijn grote woorden, die opgevolgd moeten worden met grote daden. Daarom heeft het sociale medium een nieuwe functie aangekondigd die moet helpen deze grote taak te voltooien.

Het sociale medium test functie genaamd ”Restrict” al sinds juli en is binnenkort klaar om uitgerold te worden. De functie zal in het Nederlands wellicht een andere naam krijgen.

Het was al mogelijk om iemand op Instagram te ontvolgen of te blokkeren. Alleen kan dit het pesten soms alleen maar erger maken. Wanneer iemand de Restrict feature gebruikt dan krijgt de persoon die pest hier geen melding van en kan dit ook nergens terugvinden.

Instagram restrict
(Bron: Instagram)

Hoe werkt de nieuwe functie?

Wanneer je een gebruiker op Instagram ”Restrict” dan zijn reacties van die persoon op jouw post alleen nog maar zichtbaar voor hen. Je andere volgers kunnen de reactie dus niet niet. Daarnaast kunnen Restricted-gebruikers niet zien of jij actief bent op Instagram, of dat je persoonlijke berichten hebt gelezen. Wil je de comments van een gebruiker die je als ‘Restrict’ hebt aangegeven toch laten zien? Dan kun je daar per comment toestemming voor geven.

De Restrict feature zal het online pesten niet verhelpen. Daar zijn ze zich bij Instagram vast ook van bewust. Iemand die vervelende reacties krijgt op een post en ze vervolgens zelf moet weren leest de vervelende reacties alsnog. De reactie komt dus aan en het pesten blijft. Maar het feit dat het sociale medium zich inzet tegen online pesten is een goed begin. De toevoeging van deze functie is zeker beter dan niets.

Instagram pesten restrict
(Bron: Instagram)

Een kleine stap in de goede richting dus. En in ieder geval een goed gebaar. Wat volgens ons ook een stap in de goede richting is, is het verwijderen van likes. Waar Instagram en Facebook ook al mee aan de slag zijn. Lees er hier meer over.

Reageer op artikel:
Instagram introduceert nieuwe functie om online pesten tegen te gaan
Sluiten