Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Digital 4 oktober 2019

Instagram introduceert berichten-app Threads: daadwerkelijke bedreiging?

Instagram heeft vandaag Threads geïntroduceerd. Het gaat om een messaging-app waarmee je berichten kan sturen naar je beste vrienden van het platform. De applicatie wordt op dit moment wereldwijd uitgerold voor iOS en Android.

In augustus dit jaar schreven we, naar aanleiding van informatie van The Verge, al over de applicatie. Destijds leek het er sterk op dat Instagram bezig was met Threads, maar vandaag is dat dus bevestigd. Sinds de uitrol wordt duidelijk dat je niet alleen kan chatten met je beste vrienden. Threads beschikt ook over features zoals het constant delen van je locatie, status en andere intieme data. En dat brengt dan direct wat zorgen over privacy met zich mee.

De drie componenten van Instagram Threads

Instagram heeft Threads dusdanig ontworpen dat het gedragen wordt door drie componenten. Het gaat om Camera, Inbox en Status. We lichten ze alle drie voor je uit.

Instagram Threads
(Bron: Instagram)

Camera

Het eerste component van Threads is de camera. Dat is tevens ook het eerste scherm dat je te zien krijgt wanneer je de app opent. Het doel van dit scherm is best simpel: het is puur bedoeld voor foto’s en video’s. Er zijn geen filters te vinden voor deze camera, maar wel een handige snelkoppeling voor je beste vrienden. Gebruik jij de applicatie voornamelijk om contact te onderhouden met twee of drie mensen: dan zijn deze supermakkelijk te bereiken via de snelkoppelingen die onderin het camerascherm te vinden zijn. Maak een foto, klik op hun foto en veeg om te verzenden.

Inbox

Het tweede component van Threads is de inbox. Er valt niet heel veel nieuws te ontdekken in dit scherm, gezien het feit dat het gaat om het berichtenscherm van Instagram zelf. Het enige verschil met deze inbox is het feit dat deze variant is beperkt voor je beste vrienden.

Status

Het derde component is het statusscherm en dat is misschien wel het meest controversiële aspect van de gehele app. Threads zorgt namelijk voor een moderne versie van de afwezigheids-berichten van Facebook. Door middel van een Emoji, en een aantal worden, laat jij je beste vrienden weten wat je aan het doen bent. Van “ik ben onderweg” tot aan “tukkie doen”: het is allemaal mogelijk.

Maar er zijn zeker over deze laatste functie wel wat zorgen als het op privacy aankomt.

Instagram Threads
(Bron: Instagram)

Instagram Threads: zorgen over privacy

Het is mogelijk om met het statusscherm zelf voor een status te kiezen. Dat is op het eerste gezicht niet zo’n groot probleem, omdat je de status zelf in de hand hebt. Het grote probleem zit ’em echter in de AutoStatus functie van Threads. Door deze functie wordt je status automatisch gekoppeld aan je bezigheden. De applicatie leert op deze manier hoe jij je leven leeft. Instagram komt erachter waar je woont, waar je werkt, hoe laat je daar naar toe gaat en wanneer je de deur uitloopt.

De ontwikkelaar zegt dat het niet ten alle tijden je exacte locatie tracked, maar het leert op deze manier wel heel veel. En het mooiste van alles: de status wordt automatisch bepaald, wat betekent dat je locatie constant gedeeld wordt. Ondanks het feit dat dit alleen inzichtelijk is voor je beste vrienden, zoals Instagram zelf laat weten, is het wel iets om in het achterhoofd te houden. In een blogpost van Instagram zelf is meer informatie te vinden.

Reageer op artikel:
Instagram introduceert berichten-app Threads: daadwerkelijke bedreiging?
Sluiten