Robert Kroes
Robert Kroes Tech 24 mei 2019

Steeds meer institutionele beleggers in Bitcoin brengen goed nieuws

Een van de belangrijkste factoren die het toekomstig succes van de Bitcoin gaat bepalen is de toestroom van institutionele beleggers. Uit cijfers blijkt dat zij massaal toestromen. Daarnaast laten andere cijfers zien dat zij inzetten op flinke koersstijgingen. Dat is goed nieuws voor de gemiddelde belegger, al zijn er ook aandachtspunten. Wij zetten de zaken op een rij.

Hoe weten we dat institutionele beleggers toestromen?

Dat institutionele beleggers toestromen is duidelijk. Enerzijds zien we dat door niet-financiële gegevens. Zo zijn er cryptobeurzen (zoals Binance en Kraken) die hele afdelingen inrichten om institutionele beleggers van dienst te zijn. Ook kondigen grote fondsen zelf investeringsmogelijkheden voor institutionele beleggers aan. Dit melden wij regelmatig als nieuws in onze crypto-analyses. Inmiddels blijkt ook uit cijfers dat er institutioneel kapitaal in de cryptocurrency-markt komt. Professionele beleggers beleggen namelijk vaak via opties. Als we de cijfers van Bitcoins die via de beurs en via dergelijke opties worden verhandeld zien we dat de Bitcoin populairder wordt.

Hoe weten we dat institutionele beleggers inzetten op koersstijgingen?

Cryptomunten werken met een gedecentraliseerd grootboek. Hierin worden transacties openbaar ingeschreven. Ook hier zijn watchers die analyses maken. Uit de analyses van de beleggingen bij de Chicago Merchantile Bank, waar de opties worden verwerkt, zien we hoe de posities ‘short’ (koersdaling) en ‘long’ (koersstijging) verdeeld zijn. Uit deze analyses blijkt duidelijk dat de meeste institutionele beleggers een koersstijging voorzien.

Goed nieuws voor reguliere beleggers, maar aandacht is nodig

Dat institutionele beleggers toestromen is goed nieuws. Er komt immers meer vraag en dat werkt schaarste in de hand. Daarnaast zorgen institutionele beleggers voor meer kennis over trading en zullen zij investeringen uitgebreid beoordelen voordat zij deze doen. Dit komt het vertrouwen in de markt ten goede. Toch is er ook een aantal aandachtspunten waar je als belegger rekening mee moet houden als institutionele beleggers toestromen. Wij noemen er 4:

  • Minder volatiliteit: institutionele beleggers zetten in op lange termijn en beleggen vaak voor derden, waaraan zij verantwoording af moeten leggen. Koersmutaties van tientallen procenten zijn niet uit te leggen. Daarnaast zullen zij niet meedoen met dagelijkse koersstijgingen en -dalingen. Hoewel een stabiele markt voor iedereen fijn is worden winsten van tientallen procenten per dag steeds vaker een uitzondering;
  • Toenemende voorspelbaarheid: als grote(re) delen van de beschikbare hoeveelheid cryptomunten voor lange tijd vastliggen is de marge om te handelen kleiner. Dit zorgt voor hogere koersen, maar ook meer voorspelbaarheid;
  • Toenemende macht:  de cryptomarkt is met zo’n 240 miljard aan kapitaal in de ogen van institutionele beleggers niet zo heel groot. Daarnaast is weinig regelgeving en zijn transacties vaak (grotendeels) anoniem. Hierdoor ligt de mogelijkheid van marktcontrole en daarmee machtsmisbruik/koersmanipulatie door grote spelers nog sterker op de loer;
  • Dwarse walvissen:  de whales (partijen die nu al grote hoeveelheden cryptomunten bezitten) kunnen, doordat de markt niet groot is, betrekkelijk eenvoudig de markt manipuleren. Als zij (zij zijn anoniem, dus we weten hun standpunten niet) tegen institutionele beleggers zijn kunnen zij hen verjagen door de koersen te dempen met een dump. Dit zou ertoe kunnen leiden dat de institutionele beleggers weer vertrekken. Hierdoor kan de markt juist schade oplopen.

Hoe moet je reageren op toetredende institutionele beleggers?

Het beste is om jouw eigen koers en strategie rationeel vast te stellen en daarbij niet te veel naar emoties te kijken. In deze bijdrage zie je hoe je een beleggingsportefeuille rationeel vast kunt stellen. Daarnaast kun je het beste zo feitelijk mogelijk blijven. Het volgen van de live koersen en het laatste nieuws is dan ook essentieel.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Bron: EthereumWorldNews

Reageer op artikel:
Steeds meer institutionele beleggers in Bitcoin brengen goed nieuws
Sluiten