Robert Kroes
Robert Kroes Tech 27 feb 2019

De potentie van Bitcoin: zijn institutionele beleggers echt de sleutel?

Veel analisten schatten in dat het toetreden van institutionele beleggers een voorwaarde is voor de Bitcoin om echt te kunnen groeien. Het goede nieuws is dat de cijfers en de praktijk aantonen dat het aantal institutionele beleggers steeds sneller groeit. Aangezien dit de voorbode kan zijn van een flinke prijsstijging zetten we de feiten voor je op een rij.

Hoe weten we dat institutionele beleggers op de markt komen?

Er zijn drie factoren die de indruk wekken dat steeds meer institutionele beleggers de Bitcoin weten te vinden. Allereerst zijn dit de investeringen die men specifiek voor institutionele beleggers doet, daarnaast beleggen institutionele beleggers al volgens diverse fondsen en tot slot treden pensioenfondsen toe. Wij zetten de ontwikkelingen op een rij.

Investeringen voor institutionele beleggers in Bitcoin

De koers van de Bitcoin, die op het moment van schrijven € 3.354,97 bedraagt, is ruim 80% onder haar hoogste koers (in december 2017) gedoken. Dat is op zich geen goed teken voor investeringen. Toch zien we dat grote partijen investeren in de markt, speciaal voor institutionele beleggers. Het grootste initiatief is wellicht dat van Bakkt, wat voor haar handelsactiviteiten een SEC-goedkeuring wil verkrijgen en diverse bedrijven opkocht die zich bezig houden met gereguleerde beleggingen. Een gecontroleerde en goedgekeurde omgeving biedt institutionele beleggers de zekerheid die ze nodig hebben om in te stappen.

Ook Nasdaq, dat inmiddels de eerste Bitcoin– en crypto-indices aan haar overzichten heeft toegevoegd, treft voorbereidingen om institutionele beleggers te ontvangen. Investeringsfonds Fidelity maakte zelfs bekend dat zij met een selecte groep institutionele beleggers de mogelijkheid voor een handelsplaats aan het testen is.

Zijn de institutionele beleggers in Bitcoin al actief?

Grayscale Investments een andere investeringsmaatschappij in crypto meldt opvallende zaken in haar jaarverslag. Zij vulde een investeringsfonds van $ 360 miljoen dollar. Volgens hun rapportage zijn 66% van die investeerders institutionele beleggers. Ook blijkt dat 88% van hen eerst in Bitcoin instapt, waarna men verder belegt.

Zijn er ook institutionele beleggers die direct in Bitcoin beleggen?

Naast de beleggingen in fondsen en rapportages daarover stappen institutionele beleggers ook direct in Bitcoin. Pensioenfondsen doen de eerste stap, zoals ook uit onderstaande tweet blijkt.

Pensioenfondsen eerste institutionele beleggers in Bitcoin
Met deze tweet kondigt Morgan Creek de eerste investering van pensioenfondsen aan. Dat de voorzitter van de grootste cryptobeurs ter wereld als eerste feliciteert is veelzeggend. BraveNewCoin

Als deze ontwikkeling doorzet verwachten analisten, logischerwijze, dat de vraag naar Bitcoin snel toeneemt. Wellicht ziet men dan in 2019 alsnog een bull-rally.

Op de hoogte blijven van de laatste koersontwikkelingen van de Bitcoin?

Je kunt de ontwikkelingen zelf dagelijks volgen met onze WANT crypto-analyse. Deze kun je op de website bekijken, maar je kunt je ook eenmalig registreren om de crypto-analyse elke dag gratis in jouw mailbox te ontvangen. Uiteraard kun je ook de live-koersen 24 uur per dag volgen als je real-time op de hoogte wilt blijven.

Reageer op artikel:
De potentie van Bitcoin: zijn institutionele beleggers echt de sleutel?
Sluiten