Barry Kraakman
Barry Kraakman Tech 13 dec 2018

Intel Sunny Cove: Intel’s eerste 10nm-chip onthuld

Intel heeft vandaag haar nabije toekomst op het gebied van processoren gepresenteerd. De serie processoren, Sunny Cove genaamd, zijn gebaseerd op een 10nm-structuur. Deze zullen de basis vormen van de nieuwe Core- en Xeon-series, en zullen de Mac-modellen van 2019 hoogstwaarschijnlijk van hun rekenkracht voorzien.

3 jaar later

Hoe kleiner de structuur, hoe kleiner de transistors. En daarmee wordt de chip sneller, én produceert deze minder warmte. De kern van de nieuwe processoren worden ook wel als ‘dieper, wijder én slimmer’ omschreven, terwijl de een betere prestatie moeten leveren bij een lager stroomverbruik. Ook op het gebied van AI, machine learning én cryptography zijn er met deze nieuwe chips stappen gezet.

De meeste hedendaagse computers zijn voorzien van een Intel-processor

De nieuwe CPU’s met een 10nm-structuur zouden door Intel al in 2015 in massaproductie worden genomen. Meerdere tegenslagen op het gebied van productie hebben er echter voor gezorgd dat dit nu pas gaat gebeuren. Dit had ook directe gevolgen voor haar klanten, die grotendeels afhankelijk zijn van deze nieuwe hardware. Zo heeft Apple lang gewacht met het uitbrengen van nieuwe hardware, omdat de chips kleine verbeteringen met zich meebrachten. Intel belooft nu stellig dat de chips halverwege 2019 in apparaten voor consumenten zullen zitten.

Intel Sunny Cove en Ice Lake?

Geheel des Intels krijgt elk onderdeel of nieuw product een nieuwe naam. Maar enigszins verwarrend is het wel. Zo wordt verwacht dat de nieuwe serie chips volgend jaar onder de naam ‘Ice Lake’ worden gebracht. De chip die net is gereleased, gaat door onder de naam Sunny Cove. Deze zal, samen met de nieuwe Gen11 Graphics-chip, de nieuwe Ice Lake-chip vormen.

Welke namen ze er ook voor gebruiken, we mogen verwachten dat zowel PC’s als Macs in 2019 weer een flinke stap op vooruitgaan.

9to5mac.com

Reageer op artikel:
Intel Sunny Cove: Intel’s eerste 10nm-chip onthuld
Sluiten