Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Wetenschap 6 aug 2022
Leestijd: 2 minuten

Indrukwekkende operatierobot vertrekt binnenkort naar de ruimte

De International Space Station krijgt binnenkort hulp van een imposante robot, die ons als mensheid verder de ruimte in kan helpen. Mensen hebben – vooralsnog – te maken met sterfelijkheid en allerlei lichamelijke kwaaltjes. Een nieuwe robot kan astronauten helpen het langer vol te houden in de oneindige leegte.

Deze week presenteerden wetenschappers van de universiteit van Nebraska-Lincoln een uitvinding: een kleine robot-chirurg. De volledige naam luidt: Miniaturized in Vivo Robotic Assistant. Wij mogen echter gewoon MIRA zeggen. MIRA betreedt in 2024 de International Space Station, voor wat proeven in gewichtsloosheid.

Nieuwe robot voor International Space Station

Het team achter MIRA hoopt erop dat de robot astronauten volgt naar Mars en verre, onontdekte gebieden. Daar kan de robot helpen met het uitvoeren van een operatie op astronauten. Want aan boord van een raket kunnen er dingen misgaan. De MIRA moet dan in elk geval de lichamelijke problemen van die mensen kunnen oplossen.

International Space Station. International Ruimtestation ISS
International Space Station (ISS) (Afbeelding: Pixabay)

Het product is twintig jaar in ontwikkeling geweest. De robot beschikt over één arm met twee armachtige stengels aan het einde. Daar treffen we dan weer metalen instrumenten op aan, waarmee die een operatie uitvoert. MIRA heeft dokters op aarde al een aantal keren kunnen helpen tijdens een operatie.

Kleine operaties uitvoeren

Het ging dan bijvoorbeeld om een kleine operatie, waarbij de proefpersoon een partiële colectomie liet uitvoeren. Mocht MIRA straks ook goed werken in de International Space Station, dan vult de robot enkele gaten op. In de grote leegte is er vaak gebrek aan personeel, tijd en spullen, waardoor er dus hopelijk plek is voor deze robot.

Daarnaast moet het mogelijk zijn operaties op afstand uit te voeren, bijvoorbeeld vanaf onze planeet in een raket. Deze technologie kan mensen op aarde ook nog eens helpen, bijvoorbeeld in oorlogssituaties. Zo kunnen dokters operaties uitvoeren, zonder zelf het slagveld te hoeven betreden. Dat is althans het idee.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Virtual Incision

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!