Het internet kan maanden platliggen door deze bijzondere storm

Wetenschap Jeroen Kraak 10 sep 2021
Leestijd: 2 minuten

Internet is tegenwoordig de normaalste zaak van de wereld. We kunnen niet meer zonder. Desondanks kan het toch zomaar gebeuren.

Het internet is vanzelfsprekend, maar het kan door de zon zomaar veranderen. Het internet kan maanden wegvallen en dat kan maanden duren. Dat blijk uit een essay van Abdu Jyothi, een assistent professor aan de universiteit van Californië dat ze tijdens de SIGCOMM 2021 conferentie presenteerde.

Een solar storm

Dit alles heeft te maken met een solar storm (zonnestorm). De zon stoot regelmatig gemagnetiseerde deeltjes uit naar de aarde. Deze staan bekend als de zonnewind. Deze wordt voor het grootste gedeelte geblokkeerd door het magnetische schild van de aarde. Daardoor weet dit geen schade aan te richten op de aarde. In plaats daarvan worden deze deeltjes naar de polen geleid. Wellicht ken je daarvan wel het Noorderlicht wat een prachtig visueel schouwspel is.

Ruzie in de ruimte: Elon Musk en Jeff Bezos knokken om NASA-miljarden

Toch is het mogelijk dat de magnetische deeltjes wel de aarde bereiken, maar dat is zeer zeldzaam. Denk aan een tijd van eens per eeuw (de laatste waren in 1859 en 1921). Kleinere stormen komen iets vaker voor. Als het echt een enorme zonnestorm wordt kan dat voor flinke schade zorgen en dan vooral bij het internet.

De gevolgen voor het internet

Je lokale internetverbinding zal waarschijnlijk niet worden beschadigd bij een grote zonnestorm, omdat glasvezelkabels niet worden beïnvloed door geomagnetische deeltjes. Dat geldt echter niet voor de kabels die in de zee lopen en continenten met elkaar verbinden. Deze hebben speciale repeaters die kwetsbaar zijn. Repeaters zijn optisiche signaalversterkers die moeten zorgen voor een betere verbinding. De hele kabel kan onbruikbaar worden als een zo’n repeater niet werkt. Dan is er dus geen internet.

Als er meerdere kabels in de zee uitvallen kunnen continenten van elkaar digitaal gescheiden worden. Vooral landen met een hoge breedtegraad kunnen hier last van krijgen. Als zo’n kabel in de zee kapotgaat kan het lang duren voordat het gerepareerd wordt. Jyothi heeft het over weken tot maanden. Dat kan dus een gigantische ramp zijn. De onderzoeker pleit er dan ook voor dat landen maatregelen nemen om de infrastructuur beter te beschermen, vooral omdat we steeds afhankelijker zijn van het internet.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Space.com

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen