Lisanne Beijen
Lisanne Beijen Tech 13 jul 2017
Leestijd: 3 minuten

Anoniem internetten: zo draag je een online onzichtbaarheidsmantel

Net als in de offline wereld, is het online ook niet gemakkelijk om volledig anoniem te blijven. Een vreemde kan aan de hand van je Googlezoekgeschiedenis een vrij accurate omschrijving geven van de plek waar je leeft, je eetpatroon, favoriete films en zelfs over die 6e teen aan je linkervoet. Om te kunnen internetten zonder sporen achter te laten helpen wij je een handje bij het aantrekken van je onzichtbaarheidsmantel in de online wereld.

Anoniem online? Icognito is the way to go

Elke browser heeft een incognitomodus waarmee je, zonder sporen achter te laten, naar lieve lust kunt Googelen op alles dat je liever niet deelt met Google en je vriendin, vriend of moeder.

De websites die je bezoekt in het incognitovenster worden niet opgeslagen in je zoekgeschiedenis net als de zoekopdrachten. Cookies en andere andere tacking informatie worden ook niet opgeslagen. Een vereiste is wel dat je niet bij Google moet zijn ingelogd. Dan kan de cloud alsnog informatie over je browsegedrag opslaan. Vergeet niet dat Google en Facebook (en vele andere websites) je informatie delen met derden waardoor je door in te loggen op zo´n pagina direct weer on the radar bent.

Als je denkt dat je met de incognitomodus aan helemaal ontzichtbaar bent, dan heb je het mis. Je internet service provider herkent je computer en de sites die je bezoekt namelijk nog steeds, net als je baas, overheidsinstellingen en andere ‘anonieme’ gluurders.

Anoniem online

Privacy heeft een prijs

Een van de beste manieren om online anoniem te blijven is het gebruik van een VPN. Het is dan ook niet voor niets dat dit Virtual Private Network-programma veel gebruikt wordt in China om under the radar van de strenge overheidscontrole op Google en Facebook rond te neuzen.

Gebruik maken van een VPN-netwerk is met name handig wanneer je gebruik maakt van een openbaar wifi-netwerk omdat het de verzonden en binnengekomen data versleutelt. Een betrouwbaar VPN-netwerk kost echter geld, dat moet je er wel voor over hebben. Wel jammer dat een dienst als Netflix een VPN blokkeert.

Anoniem online

Het diepe web als schuilplaats?

Zoals we aan het begin van dit artikel al vertelden, online volledig anoniem blijven is bijna net zo lastig en listig als onopgemerkt poedelnaakt over straat te gaan. Wanneer je een openbaar wifi-netwerk gebruikt, browst in de incognitomodus en daarvoor ook nog eens een betrouwbaar VPN-netwerk gebruikt, dan heb je toch zeker al een halve ontzichtbaarheidsmantel aan.

Zoek je toch meer online anonimiteit, dan is de Tor browser zo´n beetje je laatste strohalm. Maar wel een strohalm die in de fik staat. Via Tor krijg je namelijk ook toegang tot het zogenoemde Deep web. Hier worden op pagina’s illegale producten en diensten verhandeld die door de normale browser worden geblokkeerd.

Tor is ook niet 100 procent veilig. Dit komt doordat er bij het downloaden en verzenden van documenten gemakkelijk persoonlijke informatie en IP-adressen naar kwaadwillenden kan worden doorgestuurd. Een beetje grimmig als je het ons vraagt. Gebruik op eigen risico dus!

Anoniem online

Ook al tref je al de bovenstaande maatregelen om onzichtbaar te worden, echt onzichtbaar ben je pas wanneer je al je apparaten uit zet, je gordijnen dicht doet en verder leeft op blikvoer.

Wil je iemand alleen een anoniem berichtje sturen en vind je het een beetje overdreven om daar je complete internetgebruik voor te veranderen? Check dan Leak it.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Anoniem internetten: zo draag je een online onzichtbaarheidsmantel
Sluiten