Intrigirend bionisch oog kan mensen de realiteit laten veranderen

Gezondheid Sam Dille 7 mei 2023
Leestijd: 2 minuten

Een bionisch oog zien we nu nog alleen in SciFi films. Maar nu lijkt zoiets ook voor ons binnen handbereik. Een nieuwe oogprothese kan blinde mensen namelijk weer laten zien. Het apparaat biedt een resolutie die acht keer dichter is dan het scherm van een iPhone 13.

De uitvinding heet Science Eye en het zou in de ‘niet al te verre toekomst’ al verkrijgbaar kunnen zijn voor mensen. Science Eye is een soort oogprothese die hightech elektronica combineert met gentherapie om oogaandoeningen tegen te gaan.

Waar is Science Eye voor nodig?

Om de technologie achter het bionische oog te kunnen begrijpen, moet je eerst weten hoe het zicht van de mens werkt. Op ons netvlies zitten fotoreceptoren. Dat zijn cellen die licht opnemen en het omzetten in elektrische signalen. De fotoreceptoren geven de elektrische signalen vervolgens door aan zenuwcellen, die ze vervolgens afgeven aan de hersenen. Die creëren uiteindelijk het beeld dat je ziet.

De fotoreceptoren verliezen echter naarmate we ouder worden hun kracht. Ze kunnen dan minder makkelijk lichtsignalen omzetten naar elektriciteit, wat zorgt voor slechtziendheid of zelfs blindheid. Als de receptoren niet meer goed werken, zijn ze nog wel in leven. In theorie kunnen ze dus nog steeds hun werk doen, zodra ze de juiste signalen binnenkrijgen.

Zo kan het bionische oog het netvlies ondersteunen

Science Eye helpt de fotoreceptoren een handje. Het bionische oog is voorzien van een microLED-apparaat, genaamd FlexLED. Dit is een combinatie van een klein uLED-scherm en een wetenschappelijk systeem dat de fotoreceptoren kan beïnvloeden. Het dunne, flexibele en draadloze uLED-scherm heeft meer dan 8000 pixels en wordt bevestigd aan de achterkant van het oog.

De FlexLED verzamelt licht en stelt verzwakte fotoreceptoren in staat om elektrische signalen te maken. Althans, dat is het plan. Een studie die dit jaar werd vrijgegeven beweert dat het team vooruitgang boekt en dat de technologie lijkt te werken. Het systeem is alleen heel moeilijk te testen. Je kunt namelijk niet zomaar menselijke cellen manipuleren. Daar heb je toestemming én genoeg wetenschappelijk bewijs voor nodig.

Bionisch oog, black mirror
Lust voor het oog? (Afbeelding: Netflix)

Getest op konijnen

Daarom is het team begonnen met het kweken van een kunstnetvlies om het bionische oog mee te testen. Ze proberen Science Eye ook uit op konijnen. Daar lijkt de uitvinding goed te werken. Blinde konijnen hadden dankzij Science Eye nieuwe activiteit in de visuele cortex.

Science Corp, het bedrijf achter het bionische oog, is nog steeds optimistisch. De volgende stap in het onderzoek is het verkrijgen van goedkeuring om een studie bij mensen uit te voeren. Als ook dat onderzoek goed afloopt, hoopt het team de uitvinding te lanceren voor commercieel gebruik.

Magistraal en niet te lang: 5 sciencefictionsfilms die maximaal 90 minuten duren

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Onderwerpen