Daniel Koster
Daniel Koster 3 feb 2016

Inventieve Google-medewerker laat zien hoe je een slimme spiegel bouwt

Als er iets is waar ons hart sneller van gaat kloppen, is het de slimme spiegel wel. Dit is namelijk een apparaat bij uitstek die je dagelijkse (ochtend)routine ten goede komt. Je werpt er namelijk altijd wel een blik in. Om je op te maken, om je haren te doen of wanneer je je tanden aan het poetsen bent. Hoe relaxed als je dan ook meteen de weersvoorspelling kunt checken, de afspraken van de dag voorbij ziet komen en het nieuws van vandaag ook nog even door kunt lezen?! Juist, dat wil je hebben. Max Braun, een medewerker van Google, zette zijn eigen awesome slimme spiegel in elkaar. Wij laten je zien wat hij gebruikte en wat het toffe resultaat is!

Een awesome slimme spiegel

Bewapend met een dubbelzijdige spiegel, een scherm, een moederbord, een aantal componenten en wat hulp van een designwinkel ging ‘ie aan de slag. Het resultaat? Een spiegel waar je rechts de datum en tijd ziet, links het huidige weer en een voorspelling van het weer van de komende 24 uur en wat nieuwskoppen. Awesome!

Hoe de spiegel werkt

Het uiteindelijke resultaat ziet er tof en simplistisch uit. Door weinig kleur in de user interface te verwerken leidt de informatie niet af. Je moet jezelf natuurlijk ook gewoon in de spiegel kunnen zien, want het is en blijft een spiegel. Maar hoe werkt de spiegel? De onderliggende software draait uiteraard op Android, hét besturingssysteem van Google, Forecast is gebruikt om het weer weer te geven en Associated Press is het besturingssysteem dat het nieuws brengt. Wat tof is aan het gebruik van Android als besturingssysteem, is dat er nog flink wat andere mogelijkheden zijn om weer te geven op de spiegel. Zo kun je denken aan het verkeer, je agenda, herinneringen en eigenlijk alles dat je met Google Now kunt. Ook zou je niets handmatig moeten aanpassen, maar zal het systeem zichzelf updaten. En o ja, de creatieveling wil de spiegel waar nodig aansturen via het spraaksysteem van Google Now. Praten tegen je spiegel, het is ietwat raar maar o zo tof!

Het ontwerpproces van de spiegel

Het tot stand brengen van de spiegel is een wat ingewikkelder proces. Het display zelf is nog niet zo moeilijk. Die is een paar millimeter dik en bevindt zich tussen de spiegel en het medicijnenkabinet. Echter is het ontwerpen en bouwen van de hardware en software waar de spiegel slim van wordt ingewikkelder. De functies die de spiegel nu vervult kostten al een paar honderd regels aan codes. Dat wordt uiteraard allemaal maar meer. Om die code te laten werken gebruikte Max eerst Chromecast, maar koos vervolgens voor Nexus Player tot hij uiteindelijk voor de Fire TV Stick ging. Je zou trouwens ook een Raspberry Pi kunnen gebruiken, zoals deze baas deed.

Hopelijk snel een DIY-gids

Max geeft zelf aan dat de spiegel nog lang niet af is en hij er aan blijft sleutelen. Ook stelt hij zelf dat ‘ie eraan zit te denken om foto’s en informatie te plaatsen over het gehele bouwproces. Dat zou tof zijn, want dan kunnen de techneuten onder ons zelf aan de slag met het bouwen van hun eigen slimme spiegel. Zeg nou zelf, na het zien van deze slimme spiegel wil jij er toch ook eentje? Wij wel!

Reageer op artikel:
Inventieve Google-medewerker laat zien hoe je een slimme spiegel bouwt
Sluiten