Noah Korevaar
Noah Korevaar Tech 10 jan 2019
Leestijd: 3 minuten

Preview: Invisible Tickets laat je bij NS reizen met je iPhone

Vorig jaar schreven we over een nieuw project dat NS en ING zijn opgestart: Invisible Tickets. Android-gebruikers kunnen hun mobiele telefoon met NFC al een tijdje (met horten en stoten) als OV-chipkaart gebruiken, maar de iPhone heeft die functie nog niet. Met Invisible Tickets komt daar verandering in.

Wij hebben de dienst een aantal weken getest en dit zijn onze bevindingen. Het is belangrijk om je te realiseren dat dit vooral een pilot is en dat de app zich nog in bètafase bevindt. Toch is het een veelbelovend begin.

iPhone als OV-chipkaart NS: met beperkingen

De belofte van Invisible Tickets is duidelijk. Die OV-chipkaart kun je thuis laten en je hoeft niet meer te denken aan in- of uitchecken. Aan de hand van de locatie van je iPhone wordt je reis berekend. Dat houdt in dat de app je locatie altijd trackt, maar die gegevens worden alleen gebruikt om te kijken of je op een station bent, belooft de maker.

De app heeft in de pilotfase nog wel een aantal beperkingen. Zo is er alleen ondersteuning voor reizen in de tweede klas en worden slecht een beperkt aantal abonnementen ondersteund. Het gaat om Dal Voordeel, Dal Vrij, Weekend Vrij, Altijd Voordeel, Voordeelurenabonnement en Studenten OV.

Inchecken met iPhone

Zodra je op een station bent, krijg je van de app een pusbericht dat je pas om in te checken gereed is. Je kunt die vervolgens bij de poortjes met een QR-codescanner gebruiken. Dit ging vrijwel altijd probleemloos en als het pushbericht niet verschijnt, kun je altijd handmatig een pas opvragen in de app.

Inchecken zorgde voor één ergernis, maar die is niet van toepassing op alle Nederlanders. De iPhone die wij gebruiken, heeft Apple Pay en blijkbaar triggert de NFC-zender van de poortjes bij NS ook Apple Pay. Je pas wordt dan bedekt door het Apple Pay-scherm van iOS. Dat kun je natuurlijk gewoon wegvegen, maar irritant is het wel. Op een gegeven moment vonden wij een afstand die Apple Pay niet triggerde, maar de QR-code wel. Het vereist even oefenen, maar gaat steeds beter.

Reizen en betalen

Invisible Tickets werkt in tegenstelling tot een OV-chipkaart altijd. Saldo laden is niet nodig, want alle reizen worden achteraf van je rekening afgeschreven. Daar moet je eenmalig toestemming voor geven. Tijden het reizen scannen conducteurs gewoon de QR-code die op je pas staat.

Achteraf is het mogelijk om al je reizen in te zien en eventueel te bewerken. Dat laatste is handig als de app een foutje heeft gemaakt, al is dat in ons geval nooit voorgekomen. Tijdens het reizen met een weekend vrij-abonnement werden de kosten altijd correct naar 0 euro gezet.

OV-chipkaart straks verleden tijd?

Dat ‘traditioneel’ incheken met je iPhone niet mogelijk is, komt omdat Apple de NFC-chip van het toestel niet openstelt voor derden. NFC kan alleen gebruikt worden voor Apple Pay. Invisible Tickets laat zien dat dit geen beperking hoeft te zijn en doet wat ons betreft een hoop dingen goed. De code om de poortjes te openen werk prima, maar het systeem met tracking van je locatie is gevoelig voor fraude. Op iOS is het niet zo makkelijk om je locatie aan te spoofen, maar op Android zijn talloze Fake GPS-apps verkrijgbaar.

Misschien is het beter om de locatie aan de hand van het station waar ingecheckt wordt te bepalen, maar daar komt weer het probleem dat niet alle stations poortjes en incheckpalen met een QR-codescanner hebben. Invisible Tickets is een prachtige stap op weg naar het overbodig maken van de OV-chipkaart, maar er zijn nog een aantal problemen. Gelukkig legt deze pilot die bloot. Wordt ongetwijfeld vervolgd.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!