Ilona Braam
Ilona Braam Tech 8 sep 2018

‘Kinderen zijn erg gevoelig voor de invloed van robots’

Hoewel we nog niet overal robots rond zien lopen, die allerlei rollen vervullen in het dagelijks leven, zijn wetenschappers volop bezig met het ontwikkelen van allerlei verschillende soorten robots. Het lijkt er dan ook op dat we toch best dicht bij een wereld zijn, waarin we samenleven met de machines. In een onderzoek van de University of Plymouth hebben onderzoekers eens bekeken wat voor invloed deze robots op de mens kunnen hebben. Wat blijkt is dat kinderen behoorlijk vatbaar zijn voor beïnvloeding door een robot, terwijl volwassenen een stuk standvastiger blijken te zijn.

Kinderen volgen verkeerd advies van robot

Tijdens het onderzoek moesten zowel kinderen als volwassenen op een scherm met vier lijnen bepalen welke lijnen dezelfde lengte hadden. Tijdens het kiezen begon ook de robot bij het scherm zich ermee te bemoeien. Volwassenen vonden het geen probleem om de mening van de robot in twijfel te trekken en te gaan voor wat ze zelf dachten. De kinderen bleken aan de andere kant veel meer beïnvloed te worden door de mening van de robot en hadden de neiging om het met hem eens te zijn, ondanks het feit dat hij soms met verkeerde informatie aan kwam zetten. Zonder inmenging van de robot behaalden de kinderen een score van 87 procent, terwijl ze met de robot erbij 75 scoorden. Van de foute antwoorden kwam 74 procent overeen met de antwoorden van de robot.

Robot experiment Plymouth

Goede of slechte invloed

Het onderzoek laat zien dat robots ingezet zouden kunnen worden om kinderen te beïnvloeden. Dit kan natuurlijk zowel voor goede doeleinden in worden gezet als voor snode plannetjes. Zo zouden bedrijven bijvoorbeeld in het winkelcentrum een robot neer kunnen zetten, die kinderen bepaald snoepgoed of speelgoed probeert aan te smeren. De onderzoekers aan de Plymouth universiteit laten echter ook zien dat de invloed voor iets goeds gebruikt kan worden. Zo kwamen ze er tijdens een vierjarig onderzoek achter dat robots kinderen met diabetes kunnen helpen om uiteindelijk hun nieuwe werkelijkheid te accepteren. Daarnaast werken ze nu aan een robot, die peuters zou kunnen helpen met het leren van een tweede taal.

Zoals we vaak in films zien zijn technologieën op zichzelf niet iets slechts of goeds, maar hangt het ervan af waar de mens ze voor wil inzetten. Ook zien we soms dat AI de verkeerde kant op gaat en bezig gaat mijn eigen plannetjes. Wie weet hoe ver we af zitten van zo’n toekomst en we hopen natuurlijk dat zoiets nooit echt gaat gebeuren. Alles lijkt er echter op dat we binnen niet al te lang te maken gaan krijgen met intelligente op mensen lijkende robots. Amazon maakt daar volgend jaar misschien al een klein begin aan en zou van plan zijn om met een robot voor in huis te komen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Huffington Post

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
‘Kinderen zijn erg gevoelig voor de invloed van robots’
Sluiten