Ilona Braam
Ilona Braam Tech 11 jun 2018

Zo gaat iOS 12 je iPhone een stuk sneller maken

Onlangs presenteerde Apple tijdens zijn jaarlijkse WWDC het besturingssysteem dat de wereld een betere plek gaat maken: iOS 12. Tenminste voor iPhone en iPad gebruikers zou het besturingssysteem behoorlijk wat verbeterinen bengen met betrekking tot de performance. Je smartphone zou een stuk sneller werken en apps zouden minder van je werkgeheugen in beslag nemen.

Klaar met “sloomheid”

Op papier zou de iPhone X met zijn krachtige A11 chipset het moeten winnen van de concurrentie, maar toch blijkt het toestel in het dagelijkse leven langzamer te zijn dan de Samsung Galaxy S9 en OnePlus 6.

Schrijf je in voor de WANT nieuwsbrief?

En ontvang het tofste technieuws dagelijks in je mail!
[revue_subscribe]

In verschillende tests hebben we gezien hoe de iPhone X apps langzamer laadt en herlaadt en dat zou te maken hebben met het feit dat de Android toestellen doorgaans meer RAM tot hun beschikking hebben. Apple lijkt vastbesloten deze situatie om te draaien en komt niet met meer RAM, maar gaat ervoor zorgen dat het werkgeheugen minder belast wordt.

iOS 12

Minder werkgeheugen nodig

Met iOS 12 zouden apps namelijk de Automatic Backing Stores technologie gebruiken, welke ervoor zorgt dat ze minder werkgeheugen verbruiken. Hierbij wordt het RAM verbruik gedefinieerd door de diepte van de content in plaats van dat alle bestanden hetzelfde worden gezien. In een demonstratie werd getoond hoe een kleurenfoto en een zwart/wit foto op deze manier evenveel RAM gebruikten, ondanks de verschillen in kleur en het aantal bits per pixel.

iOS 12 apparaten

Slimmere CPU met iOS 12

Iets anders dat ervoor zorgt dat je toestel sneller wordt met iOS 12 is hoe de CPU het scrollen aanpakt. Als je soms snel scrollt door een site of app komt het wel eens voor dat het beeld even stilstaat of dat er frames worden overgeslagen. Dat komt doordat de CPU zowel bezig is met de actie op het scherm als wat eraan zit te komen. Met iOS 12 komt de actie op het scherm eerst aan de beurt en zouden je beelden een stuk sneller moeten laden. De CPU zou ook zo snel mogelijk weer in zijn rusttoestand teruggaan, zodat je batterij weer langer meegaat.

iOS 12 scrollen

Minder belasting CPU en GPU

Daarnaast zou het besturingssysteem automatisch app elementen op het scherm regelen, ongeacht wat voor apparaat je hebt, zonder dat extra inbreng van de ontwikkelaar nodig is. Hierdoor zouden de CPU en GPU wat meer bespaard worden, zodat ze ingezet kunnen worden waar ze wel weer nodig zijn.

Deze voordelen komen naar alle toestellen die iOS 12 ondersteunen en je hoeft je geen zorgen te maken als je een wat oudere iPhone hebt. iOS 12 werkt namelijk vanaf de iPhone 5s en iPad Air. En deze keer wordt je toestel niet langzamer, maar juist sneller. Apple lijkt geleerd te hebben van het gesjoemel met de kloksnelheid.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

BGR

Reageer op artikel:
Zo gaat iOS 12 je iPhone een stuk sneller maken
Sluiten