Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 12 feb 2018

Nieuwe strategie: dit zijn de uitgestelde nieuwe features van iOS 12

Vorige maand kwam opmerkelijk nieuws naar buiten. Apple gaat zich met iOS 12 naar verluidt focussen op stabiliteit en betrouwbaarheid, in plaats van grote nieuwe functies. Dat is een situatie die je een paar jaar geleden eerder bij Android, dan bij iOS zou verwachten. Toch zijn we op dat punt gekomen. Een goede zaak, maar wat gaat iOS 12 dan wel inhouden?

Apple brengt Animoji naar iPad en Face ID

Bloomberg heeft op basis van betrouwbare bronnen nu een voorzichtig antwoord op die vraag. Volgens de Amerikaanse publicatie gaat Apple Animoji naar de iPad brengen. Dat zijn de grote emoji die middels de TrueDepth camera van de iPhone X jouw gezichtsuitdrukkingen over kunnen nemen. Het lag voor de hand, maar dit bevestigt opnieuw dat de nieuwe generatie iPads ook Face ID gaan krijgen.

Naar verluidt brengt de techgigant Animoji naar FaceTime. Zo kunnen videobellende gebruikers de virtuele emoji over hun gezicht plaatsen. Net zoals je doet met filters in bijvoorbeeld Instagram, Snapchat en Facebook. Het is een logische zet, die velen eigenlijk al met de lancering van de iPhone X hadden verwacht.

Animoji Apple
Animoji in actie

Universele apps en uitgestelde functies iOS 12

De nieuwe features zijn onderdeel van een nieuwe iOS update met de codenaam ‘Peace’. Uiteindelijk zal de nieuwe software als iOS 12 uitgebracht gaan worden, aldus de bronnen van Bloomberg. De update brengt ook de langverwachte universele apps met zich mee. Apple werkt al langere tijd aan universele apps die op iPhones, iPads en Macs werken. Je kunt dat vergelijken met Microsoft’s Windows Universal Apps. Die werken zelfs op de HoloLens.

Het idee is dat de apps dus nog sterker in elkaar overlopen. Zo zou je onderweg op je iPad aan een document kunnen werken, en thuis op je Mac verder kunnen gaan. Zonder de beperkingen die mobiele apps normaliter met zich meebrengen. Althans, dat is naar verluidt de belofte. Daarnaast zou de techgigant aan een nieuwe Do Not Disturb-functie en een herontworpen aandelen-app werken.

iPad Apple Face ID

Volgens de bronnen van Bloomberg is het nog niet zeker of alle nieuwe features nog dit jaar uit gaan komen. Zo werkt Apple naar verluidt ook aan vernieuwde homescreens voor je iPhone, iPad en CarPlay. Dat soort vernieuwingen worden volgens insiders nu uitgesteld tot 2019. De iPad moet naar verluidt ook tot volgend jaar wachten voor significante updates.

Essentiële cultuurverandering moet tot stabieler OS leiden

Toch is het al gelekt waar Apple voor die updates aan werkt. Volgend jaar gaat Apple hoogstwaarschijnlijk de mogelijkheid introduceren om meerdere tabbladen binnen een app te openen. Meerdere schermen binnen een app dus, die je zelfs in split-screen modus naast elkaar kunt gebruiken. Zeer handig, denk bijvoorbeeld aan twee spreadsheets die je naast elkaar bewerkt.

Wen er maar alvast aan. Volgens insiders is het echt een interne cultuurverandering binnen Apple.

De focus op universele apps en productiviteit moet het bestaan van de iPad nog meer rechtvaardigen. Bovendien stelt Apple naar verluidt ook nieuwe Apple Pencil features uit. Er is dus een hoop om naar uit te kijken, al zullen fans geduld moeten hebben.

Wen er maar alvast aan. Volgens insiders is het echt een interne cultuurverandering binnen Apple. Ontwikkelaars krijgen zo meer vrijheid om aan nieuwe features te werken, zonder dat ze per se af moeten zijn voor de grote, jaarlijkse update. Dat moet een stabieler en beter getest besturingssysteem op gaan leveren. We gaan het de komende jaren allemaal ontdekken! Check hier hoe de nieuwe iPads er wellicht uit gaan zien.

 

Reageer op artikel:
Nieuwe strategie: dit zijn de uitgestelde nieuwe features van iOS 12
Sluiten