Mark Hofman
Mark Hofman | LinkedIn Tech 28 jun 2019

iOS 13: 5 features die (niet) werken op je oude iPhone of iPad

Tijdens WWDC19 kregen we van Apple inzichten in de nieuwe iOS 13 en iPadOS 13 features. De besturingssystemen voor iPhone en iPad worden uitgebreid met een flinke lading nieuwe features. Een aantal van deze nieuwe features zijn ook te gebruiken voor oudere apparaten, maar een aantal helaas ook niet.

5 iOS 13 functies die (niet) werken op je oude iPhone en iPad

Om je een duidelijk beeld te geven van welke nieuwe features er op oudere iPhones en iPads werkt, hebben we een lijstje samengesteld. Hierin vertellen we je welke vijf features niet te gebruiken zijn en welke ook zeker wel. iOS 13 en iPadOS komen in september dit jaar naar een flink aantal smartphones, maar helaas lopen bepaalde modellen de update ook mis. Die modellen krijgen de nieuwe features dus sowieso niet.

Maar deze modellen krijgen wel de nieuwe software:

 • iPadOS 13: iPad Air 2 en 3, iPad mini 4 en 5, iPad 5 en 6, alle iPad Pro-modellen
 • iPod Touch 2019, iPhone SE, iPhone 6s, 7, 8, X, XR en XS
Apple iPhone Xs Max review

Maar welke features zijn voor welke apparaten te gebruiken? We checken het voor je:

#1 Portretmodus

Met iOS 13 wordt het mogelijk om de belichting van foto’s aan te passen in portretmodus. Dat betekent dus niet alleen dat je de touwtjes in handen hebt wat betreft de wazige achtergrond, maar dus ook dat je aan de slag kan met de beste belichting. Deze feature is beschikbaar voor smartphones met (minimaal) een A12-chip van Apple.

Het aanpassen van de belichting is mogelijk op:

 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPad Mini (2019)
 • iPad Air (2019)
 • iPad Pro (11-inch & 12-inch)

#2 Dolby Atmos en Dolby Digital (Plus)

Films en trailers worden steeds vaker aangeboden met geluid in Dolby Atmos, Dolby Digital of Dolby Digital Plus (het is een hele plaat vol). Met iOS 13 wordt het mogelijk om deze allemaal te ondersteunen, maar daar heb je wel een van de laatste toestellen voor nodig. De ondersteuning vinden in een iPhone 7 of 8 Plus ga je niet, maar wel in de huidige toestellen. Datzelfde geldt voor de iPad.

De ondersteuning is dus beschikbaar voor:

 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPad Pro (2018)
iOS 13 features Apple iPhone iPad

#3 Video’s bewerken

Het bewerken van video’s is een gewilde feature voor iPad en iPhone. Editten “on the go” wordt steeds geliefder en geef de mensen eens ongelijk. Maar tot op heden was het niet mogelijk om dit te doen in de Foto’s-app, terwijl dat toch makkelijk zou zijn. De apparaten van Apple schieten anno 2019 een stuk hogere kwaliteit video’s, waardoor er nog wel eens wat vereist wordt van de chip in je smartphone. Zo is het editten van 4K video’s met 60fps video’s of slow-mo’s in 1080p (240fps) alleen mogelijk met de A12-chip.

Dat houdt in dat dit beschikbaar wordt voor:

 • iPhone XR
 • iPhone XS (Max)
 • iPad Mini (2019)
 • iPad Air (2019)
 • iPad Pro (11-inch & 12-inch)

Het editten van video’s is met oudere apparaten wel mogelijk, alleen zullen er wat beperkingen zijn. Wat die beperkingen precies inhouden is op dit moment nog niet bekend.

#4 Look Around (Apple’s Street View)

Apple kondigde tijdens WWDC19 aan dat Apple Maps flink verbeterd is in iOS 13 en iPadOS. De applicatie lag de afgelopen paar jaar kwalitatief achter op Google Maps, maar lijkt nu dus terug te krabbelen. Dat doet het niet alleen met verbeterde navigatie-mogelijkheden en een hogere nauwkeurigheid, maar ook door middel van Look Around. Het gaat om Apple’s eigen invulling van de Street View feature van Google.

Look Around is op dit moment alleen beschikbaar in steden waar Apple de nieuwe feature heeft uitgerold. Wat dat betreft lijkt het erop dat deze feature niet afhankelijk is van het apparaat dat je gebruikt, maar vooral van de geografische beperkingen.

iOS 13 features Apple iPhone iPad

#5 Stembediening in iOS 13 en iPadOS

Ook de verbeterde stembediening wordt niet beperkt tot het type apparaat dat je hebt. Zo is de feature op alle mogelijke punten verbeterd, maar is dat tot nu toe alleen nog maar in het Engels te merken. Het detecteren van tekst, een opdracht die moet worden uitgevoerd of navigatie in de interface: het werkt als een trein, maar alleen in het Engels.

De werking van de feature in het Nederlands is dus compleet afhankelijk van de updates die Apple door gaat voeren.

Reageer op artikel:
iOS 13: 5 features die (niet) werken op je oude iPhone of iPad
Sluiten