Dennis Hoogeveen
Dennis Hoogeveen Tech 2 aug 2019

iOS 13: van deze 5 kleine toevoegingen worden we hartstikke blij

De vijfde bèta van iOS 13 is inmiddels gelanceerd, en de afgelopen tijd hebben we uitgebreid stilgestaan bij de nieuwe functies van het besturingssysteem. Naast grote vernieuwingen zoals een donkere modus en verregaande privacybescherming, zijn ook deze vijf kleine iOS 13-functies de moeite waard.

iOS 13: volumebalk minder storend

De huidige volumebalk in iOS is een bron van ergernis. Bij het veranderen van je geluidsvolume op je iPad of iPhone verschijnt een groot, grijs vlak in het midden van je scherm. Nogal storend als je een video kijkt of een tekst probeert te lezen. iOS 13 brengt daar gelukkig (en eindelijk?) verandering in.

In iOS 13 is een veel subtielere animatie bedacht. Aan de linkerkant van het scherm verschijnt een balk die eruitziet als de volumebalk in het bedieningspaneel. Die blijft korte tijd hangen en wordt na enkele seconden een stuk smaller, om daarna te verdwijnen. De animatie neemt veel minder ruimte in, en ziet er ook nog eens mooier uit.

Wifi en Bluetooth sneller te bedienen

Hoewel je momenteel via het bedieningspaneel vlug Wifi en Bluetooth in en uit kunt schakelen, moet je voor meer opties bij de instellingen van je iOS-apparaat zijn. In iOS 13 kun je wifi-netwerken en bluetooth-apparaten rechtstreeks in datzelfde bedieningspaneel selecteren, dat scheelt weer enkele handelingen.

Quick Actions zonder 3D Touch

Apple maakt het in iOS 13 mogelijk om Quick Actions uit te voeren zonder daarvoor hard op je scherm te moeten drukken. Dat is goed nieuws voor oudere iPhone-modellen, die vaak geen 3D Touch ondersteunen. Met deze nieuwe functie kunnen alle iPhones gebruikmaken van Quick Actions. Ook de iPhone XR, die net als de iPhone SE geen drukgevoelig scherm heeft.

De menu’s die je voorheen dus met een harde druk op het scherm kon oproepen, zijn nu te openen door een icoon langer ingedrukt te houden. Na een kort trilsignaal moet je het icoon loslaten om de Quick Actions te openen. Heb je een iPhone die wel 3D Touch ondersteunt? Dan lijkt die ondersteuning geschrapt te worden. Niet voor iedereen goed nieuws dus.

Formaat van toetsenbord aanpassen

Vanaf iOS 13 kan het formaat van het toetsenbord aangepast worden. Gebruikers die problemen ondervinden en de toetsen bijvoorbeeld te klein vinden, kunnen daar mooi gebruik van maken. Door de bovenrand omhoog of omlaag te slepen, wordt het toetsenbord in formaat aangepast.

Overigens lijkt Apple deze functie te hebben bedacht voor voornamelijk Aziatische klanten. Zij hebben ruimte nodig om de tekens uit hun schrift letterlijk te ‘tekenen’, en komen daarbij vaak ruimte bij tekort.

Slimmer opladen in iOS 13

In de batterij-instellingen van iOS 13 is de optie ‘geoptimaliseerd opladen’ te vinden. Het is een slimme functie die zomaar eens de batterijduur van je iPhone kan verlengen, en dat door de batterij juist minder op te laden. Dat werkt zo: iOS analyseert je oplaadroutine door tijdstippen te onthouden waarop je gewoonlijk je batterij oplaadt en juist weer afkoppelt.

Je iPhone laadt dan je batterij op tot maar 80%, en gaat pas verder enkele uren voordat je (waarschijnlijk) je iPhone uit de oplader pakt. Daardoor blijft je iPhone niet te lang in de oplader zitten terwijl de batterij allang op 100% is. Dat is namelijk slecht voor de accu, en met deze nieuwe functie zou de batterij langer mee moeten gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iOS 13: van deze 5 kleine toevoegingen worden we hartstikke blij
Sluiten