Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Tech 11 jun 2019

iOS 13 vs. Android Q: dit zijn de belangrijke verschillen

Elk jaar komen Google en Apple weer met een grote update van hun besturingssystemen. Dit jaar worden het Android Q en iOS 13. In het Android kamp kunnen gebruikers al aan de slag met een vierde bèta versie, terwijl op het moment alleen ontwikkelaars nog met iOS 13 bezig mogen. De twee besturingssystemen komen met veel vergelijkbare features, maar er zijn natuurlijk ook verschillen. We bekijken de twee OSen eens wat nader.

Communicatie in iOS 13 en Android Q

Uiteraard is het met beide besturingssystemen nog steeds mogelijk om berichten te sturen en video chats te voeren. In iOS 13 gebeurt dat met FaceTime en Messages, welke allebei voor veel gebruikers een reden zijn om toch bij Apple te blijven. De communicatie via de apps gebeurt met een end-to-end encryptie, zodat deze niet door derden onderschept kan worden.  Verder kun je aan de slag met het customizen van Memoji avatars en kun je behoorlijk naadloos je berichten synchroniseren met je macOS devices.

FaceTime

Bij Google heb je te maken met meer apps. Zo is er Duo en Hangouts om audio- en videogesprekken te voeren en kun je voor Google Voice gaan als je alleen een audiogesprek wilt voeren. Dan zijn er nog Hangouts Meet en Chat voor je zakelijke communicatie en als je berichten wilt sturen, gebruik je Messages. Als je op je computer verder wilt met Hangouts, kun je dat via de speciale website doen. Berichten kun je verder ook op je computer krijgen door de webversie van de Messages app te gebruiken. Bij Google lijkt het er wat  minder overzichtelijk aan toe te gaan, terwijl Apple het wat gestroomlijnder aanpakt.

Dark Mode

Ook een Dark Mode vinden we bij zowel iOS 13 als Android Q terug om je ogen wat rust te geven en je batterij wat langer mee te laten gaan. Google introduceerde de feature al via een Android Pie update, hoewel het niet overal even donker werd op je smartphone. In de bèta’s van Android Q lijken ze het duistere thema wat beter te hebben verspreid over het besturingssysteem. Verschillende apps zoals Google Chrome en Gmail moeten het er in de bèta’s echter nog steeds zonder doen. Google Calendar en Keep krijgen aan de andere kant wel de Dark Mode.

Google Chrome Dark Mode

Apple introduceerde zijn dark mode vorig jaar voor het eerst in macOS Mojave en met iOS 13 komt de modus ook naar het mobiele besturingssysteem. Tijdens WWDC 2019 mochten we alvast kennismaken met Apple‘s Dark Mode en in eerste instantie lijkt het erop dat de iPhonemaker zijn donkere modus wat beter over het besturingssysteem heeft verdeeld dan Google.

Virtuele assistenten

Qua virtuele assistenten hebben we Siri en Google Assistant. En hoewel Apple als eerste kwam met zijn assistent, haalde Google Assistant Siri binnen de kortste keren in qua performance. Helaas voor Apple is dat nog steeds zo en lijkt daar binnenkort niet echt verandering in te komen. Zo kan Google Assistant een stuk beter verstaan en begrijpen wat je zegt en heeft de assistent toegang tot een veel grotere database om mee te werken. Daarnaast is Google Assistant ook veel meer geïntegreerd in zo’n beetje alles dat je op een Android toestel doet. Siri krijgt met iOS 13 wel wat nieuwe foefjes, zoals het zoeken naar WatchOS apps op je Apple Watch en het lezen van en reageren op inkomende berichten via je AirPods.

Privacy beter in iOS 13?

Privacy is de laatste tijd belangrijker dan ooit en Apple lijkt hier weer een voorsprong te hebben op Google. Apple staat bekend als het bedrijf dat zijn klanten niet als producten ziet en niet staat te popelen om ze te verkopen aan adverteerders. Google lijkt aan de andere kant zoveel mogelijk informatie over je te willen verzamelen. Met iOS 13 zouden we van Apple meer controle krijgen over apps die je locatie tracken op de achtergrond. Ook onthulde Apple onlangs een nieuwe manier om anoniem in te loggen bij websites en apps, zonder dat je getrackt wordt. Dat wordt “Sign in with Apple” en zou een alternatief zijn voor inloggen via Facebook.

Google verdient behoorlijk wat geld aan adverteerders en voor hun is het juist heel fijn als ze van alles kunnen tracken. Toch doen ze ook hun best om met features te komen die gebruikers steeds meer beschermen. Zo geeft Android Q gebruikers meer controle over welke informatie ze precies delen met apps en diensten.

Apple iPhone privacy

Foto’s

Waar Apple het beter lijkt te doen qua privacy met iOS 13, lijkt Google met Android Q weer het voordeel te hebben met betrekking tot het maken, editen en delen van foto’s. Op je Android toestel (en op je iPhone als je dat wilt) ga je aan de slag met Google Photos om zo’n beetje alles te doen met betrekking tot je foto’s. Het is een behoorlijk complete dienst en combineert naadloze backups met krachtige en makkelijk te gebruiken editing tools. En omdat we te maken hebben met Google en zijn gigantisch database, kun je ook makkelijk zoeken naar mensen, objecten en plaatsen in de app. Google is daarbij ook nog redelijk gul met opslagruimte en de eerste 15GB is dan ook gratis. Overigens is de Night Site modus op Pixel toestellen dusdanig krachtig en handig dat je bijna alleen daar al voor een Pixel toestel zou willen.

Ook Apple heeft echter krachtige tools voor je om aan het editen te slaan en met iOS 13 wordt er meer toegevoegd aan het arsenaal. Zo wordt het mogelijk om de intensiteit van de belichting van je portrait mode foto’s aan te passen met een slider. Op je iPhone ga je aan de slag met Apple Photos, welke een ster is in het herkennen van gezichten, objecten en scènes. Maar waar je Google Photo’s ook op je iPhone kunt gebruiken, is Apple Photos alleen voor iOS gebruikers. Daarnaast krijg je bij Apple maar 5GB gratis opslag in je iCloud.

Games

Als laatste zijn we aangekomen bij games en dus bij de kwestie Arcade vs. Stadia. Met Apple Arcade kun je spelletjes spelen op je iPhone, iPad, Mac en Apple TV. Daarnaast heeft Apple tijdens WWDC aangegeven dat Arcade ook zal gaan werken met je Xbox One S en Playstation DualShock 4 controllers. De Stadia dienst komt er in november aan en lijkt ideaal te zijn voor casual gamers die af en toe een mobiel spelletjes spelen.

Google Stadia

Stadia van Google lijkt weer meer voor de hardcore gamers gemaakt te zijn. De dienst draait om het streamen van games en dat kun je overal waar je maar wilt doen, als je maar een Chrome browser tot je beschikking hebt. Google komt met een eigen Stadia controller, maar ook controllers van derden zullen met de dienst werken.

Uiteraard zijn er meer verschillen tussen de twee besturingssystemen, maar dit zijn een paar van de belangrijkste. Ook moet je er rekening mee houden dat beide besturingssystemen nog niet zijn uitgebracht en we op het moment af moeten gaan van de bèta’s en wat beide bedrijven hebben prijsgegeven over Android Q en iOS 13. Overigens kijken Google en Apple al jaren bij elkaar af. Zo brengt Google bijvoorbeeld deze iconische iPhone feature naar Android Q.

CNET

Reageer op artikel:
iOS 13 vs. Android Q: dit zijn de belangrijke verschillen
Sluiten