Mark Hofman
Mark Hofman Tech 30 jul 2019

iOS 13 (Beta 5) stoomt iPhones en iPads klaar voor meer productiviteit

Met de lancering van iOS 13 en iPadOS 13 steeds dichterbij, zijn er iedere Beta steeds minder grote veranderingen te vinden. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat er, ondanks dat het nu om de details gaat, geen interessante nieuwe dingen het daglicht vinden. Zo is met Beta 5 goed te zien dat iPhones en iPads veel meer zijn dan apparaten voor entertainment en communicatie.

iOS 13 stoomt iPhones en iPads klaar voor meer productiviteit

De vijfde beta van iOS 13, en uiteraard het nieuwe iPadOS 13, heeft het daglicht gevonden. Waar er in de eerste paar beta’s veel grote veranderingen in de besturingssystemen te vinden zijn, worden de toevoeging steeds kleiner naar mate we dichterbij de release komen. Iets dat dus ook geldt voor de vijfde beta die uitgerold is. Maar dat wil uiteraard niet zeggen dat er niets noemenswaardig te vinden is in deze update. Sterker nog: deze versie lijkt de iPhones en iPads klaar te stomen voor meer productiviteit.

Volgens website MacRumors zorgt iOS 13 Beta 5 ervoor dat gebruikers van een iPad of iPhone nu zelf kunnen beslissen hoeveel iconen er op het scherm passen. Het is een feature die we al flink wat jaartjes kunnen bewonderen op Android-toestellen, maar het lijkt nu dus ook naar iOS en iPadOS te komen. Volgens de website kan er straks gekozen worden tussen de opties 4×5 en 6×5 iconen op een rooster. In de nieuwe beta van de besturingssystemen worden deze opties (direct vertaald) ‘Groter’ en ‘Meer’ genoemd. Hierbij is het 4×5 rooster ‘Groter’, gezien het feit dat de pictogrammen groter worden doordat je minder iconen in een rij zet.

iOS 13 en iPadOS beta 5
Foto door: MacRumors Bron: MacRumors

Vernieuwde Share Sheet en toegankelijkere Dark Mode

De Beta introduceert ook een vernieuwde share sheet. Vanaf nu is er een sectie met ‘Favoriete Snelkoppelingen’ te vinden naast de deel-acties van de huidige applicatie. Daarbij zorgt iOS13 er, volgens MacRumors, ook voor dat je nu je eigen snelkoppelingen in de lijst kan zetten. Het enige probleem met Beta 5 is dat de ‘Opdrachten’ snelkoppeling verdwenen is, maar deze zal bij Beta 6 weer van de partij zijn.

Daarnaast heeft Apple ook het wisselen van Light Mode naar Dark Mode, en andersom, een stukje verbeterd. Het proces moet een stuk vloeiender verlopen, net als de animatie die deze actie bevestigd. Wie overigens de overstap maakt naar iOS 13 zal eerste de vraag krijgen welke variant van het besturingssysteem de voorkeur heeft.

iOS 13 en iPadOS beta 5
Foto door: MacRumors

In September zal Apple het nieuwe iOS 13, en iPadOS 13, officieel op de markt brengen. Het nieuwe systeem introduceert onder andere het nieuwe Sign in with Apple, een verbeterde kaarten-app en voorziet de iPad van widgets. Benieuwd naar alles wat dit systeem te bieden heeft? Check dan zeker even ons artikel met de nieuwe features!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
iOS 13 (Beta 5) stoomt iPhones en iPads klaar voor meer productiviteit
Sluiten