Ilona Braam
Ilona Braam | LinkedIn Apple 10 jun 2019

In iOS 13 word jij de tracker van locatie trackende apps

Sinds het hele gebeuren met Facebook en Cambridge Analytica zijn bedrijven en gebruikers meer dan ooit gefocust op de privacy bij het gebruiken van applicaties. Apple staat doorgaans bekend als een bedrijf dat de privacy van zijn gebruikers voorop zet en dat betekent dat we met iOS 13 dan ook wat extra features krijgen om dat te bewijzen. Zo komt er een nieuwe feature aan die je meer controle geeft over apps die je locatie op de achtergrond tracken.

iOS 13 tracking pop-ups

De nieuwe feature zorgt ervoor dat je als gebruiker een pop-up krijgt op het moment dat een app je locatie op de achtergrond aan het tracken is. In de pop-up krijg je vervolgens te zien om welke app het gaat en een uitleg over waarom de app je locatiegegevens nodig heeft. Zo zou de AppStore je locatie bijvoorbeeld nodig hebben om relevante producten te kunnen laten zien afhankelijk van waar je bent. De Tesla app zou weer op de achtergrond willen weten waar je bent om de sleutel op je smartphone te kunnen optimaliseren.

iOS 13 Tracking feature

Drie tracking opties

De iOS 13 pop-up geeft je naast deze informatie ook de keuze om iets te doen aan het tracken. Zo kun je ervoor kiezen om het eenmalig toe te staan. Dat zal ervoor zorgen dat je weer een pop-up krijgt wanneer de app in kwestie een volgende keer weer bezig gaat. Een ander optie is “Only While Using”. Als je hiervoor kiest geef je de app toestemming om je locatie te tracken zolang je de app open hebt staan. Als je voor de derde optie gaat, namelijk “Always Allow”, mag de app je ook tracken op de achtergrond.

We moeten zeggen dat de nieuwe iOS 13 feature voor een wel erg informatieve pop-up verzorgt. Je krijgt namelijk in de notificatie ook meteen een kaartje te zien met de locaties waar een bepaalde app je allemaal heeft getrackt. Mocht je niet willen wachten tot de lancering van de nieuwe iPhones om iOS 13 te ervaren, zou je ook al eerder aan de slag kunnen. Inmiddels heeft Apple al een tijdje een bèta versie en dit is hoe je hem kunt installeren.

9to5Mac

Reageer op artikel:
In iOS 13 word jij de tracker van locatie trackende apps
Sluiten