Martijn Pijnenburg
Martijn Pijnenburg Tech 25 jun 2019

iOS 13: testers ontdekken deze 5 verborgen iPhone functies

Het komt vaak voor dat bedrijven met grote beloftes komen die uiteindelijk nauwelijks nagekomen worden. Al blijkt nu dat het ook andersom kan. Een aantal testers van het langverwachte iOS 13 systeem hebben namelijk een aantal handige functies ontdekt die Apple zelf nog niet had aangekondigd.

iOS 13: 5 verborgen iPhone functies

Apple heeft begin deze maand tijdens de WWDC aangegeven dat haar tablets voortaan een eigen besturingssysteem zullen krijgen dat iPad OS zal gaan heten. Dit betekent dus dat iOS binnenkort exclusief voor de iPhone zal zijn. Ondanks dat de consument nog even moet wachten op de nieuwste versie hebben ontwikkelaars al met iOS 13 kunnen experimenteren.

Vorige week is bijvoorbeeld alweer de tweede versie van de ontwikkelaarsbèta verschenen. Enkele leden van Reddit zijn er al flink mee aan de slag geweest. Ondanks dat ze waarschijnlijk de intentie hadden om bugs op te sporen werden er ook een aantal interessante nieuwe functies ontdekt. Opvallend was dat Apple deze verbeteringen tijdens de WWDC helemaal niet genoemd heeft.

Vandaar dat wij ze hieronder alle vijf zullen toelichten:

1. Veel meer privacywaarschuwingen

Vrijwel iedere app die je tegenwoordig uit de iOS store haalt probeert gebruikers te verleiden om toegang te geven tot bijvoorbeeld de microfoon of locatie van het apparaat. Met iOS 13 weet je echter precies welke applicatie je probeert te tracken en ook op welke manier.

iOS 13

Als er bijvoorbeeld een app is die stiekem gebruik maakt van je microfoon dan verschijnt er direct een microfoon icoontje in de linkerbovenhoek van het scherm. Tevens krijgen gebruikers een melding als de betreffende applicatie informatie via Bluetooth probeert te delen.

Waar je vroeger door allerlei instellingen en submenu’s moest bladeren is het nu echter eenvoudig te zien welke app je probeert te bespioneren. Handig!

2. Slimmere push notificaties

Smartphones zijn ontworpen om ons leven te versimpelen. Een van de beste manieren om dit te doen is door alvast met nuttige informatie te komen al voordat de gebruiker erom heeft kunnen vragen. iOS 13 lijkt dit principe te snappen.

iOS 1

Het systeem had namelijk in de agenda gezien dat gebruiker /u/lombax45 een vlucht naar Los Angeles gepland had staan en kwam met de suggestie om de weersvoorspellingen van die stad te gaan bekijken. Dit is wellicht iets kleins, maar zeker een goed begin.

3. Geluidsniveau registratie

Apple gaat meer investeren in het voorkomen van gehoorschade. Dit blijkt uit een nieuwe functie in de Health app. Hierin wordt bijgehouden op welk geluidsniveau je gemiddeld per dag je oordopjes gebruikt. Daarbij geeft de app ook aan of je goed bezig bent of niet.

4. Live Photos omzetten naar afbeeldingen

iPhone gebruikers hadden voorheen al de mogelijkheid om zogeheten Live Photos te maken. Het gaat hier om een video’s van slechts 1 seconden welke als afbeelding konden worden verstuurd. Voorheen waren ze echter enkel op een iPhone af te spelen.

[Feature] Converting Live Photo to Video in Photos app iOS 13 from r/iOSBeta

Met iOS 13 kunnen gebruikers deze afbeeldingen ook omzetten in een video of GIF. Hierboven zie je hoe makkelijk dat gaat.

5. De camera besturen met een muis

Er was ook nog een optie om de iPhone met een muis te besturen. Dit klinkt gek, maar zal voor vele ontwikkelaars een uitkomst zijn. Daarnaast kunnen gebruikers hiermee ook vanaf een afstandje de camera besturen. Het gaat op deze manier veel makkelijker worden om groepsfoto’s te maken.

[Feature] Being able to use a mouse with iOS is kinda cool from r/iOSBeta

De publieke bèta van iOS 13 wordt deze zomer nog verwacht. Kun jij echter niet wachten? Lees dan hoe je toegang kunt krijgen tot de ontwikkelaarsversie.

Het is natuurlijk ook mogelijk om te wachten op de officiële update. Deze zal in september dit jaar verschijnen.

Reageer op artikel:
iOS 13: testers ontdekken deze 5 verborgen iPhone functies
Sluiten