Mark Hofman
Mark Hofman Digital 8 jun 2020

Alles wat we voor WWDC20 al weten over iOS 14

Apple is druk bezig met iOS 14 en tijdens WWDC20 krijgen we het besturingssysteem officieel te zien. Vanaf dat moment weten we wat de opvolger van iOS 13 te bieden heeft. Al denken we op dit moment wel al een aardig idee te hebben.

Dit artikel is een verzameling van alles wat we denken te weten over iOS 14. We bespreken de nieuwe functionaliteiten en de iPhone-modellen waar het besturingssysteem op verschijnt. Gebaseerd op alle geruchten en lekken van de afgelopen paar maanden. Neem het dus wel met een klein korreltje zout.

Dit heeft iOS 14 ons mogelijk te bieden.

iOS 14: functionaliteiten

iOS 14 wordt uiteraard voorzien van nieuwe functionaliteiten, maar zal ook zeker gericht zijn om bestaande functies te verbeteren. Uiteraard is nog niet alles bekend, maar onderstaande functionaliteiten worden op dit moment wel verwacht.

iOS 14 concept (Afbeelding: YouTube)

Apps sorteren op homescreen-pagina

iOS 14 brengt mogelijk een nieuwe homescreen pagina met zich mee. Op deze pagina staan al je applicaties in een overzichtelijke lijst. De verwachting is dat alleen de app-iconen in deze lijst te zien zijn. Wel is het mogelijk om de lijst naar eigen wens te sorteren. Zo kan je er bijvoorbeeld voor kiezen om alleen de applicaties met notificaties te lezen of om alleen apps te tonen die recentelijk geopend zijn.

Wat dat betreft moeten we een beetje in de richting van de app-lijst van de Apple Watch denken.

Achtergronden aangepakt

De achtergrondinstellingen zijn ook flink aangepakt in iOS 14. Zo zijn de achtergronden makkelijker ingedeeld. Dit keer zie je als gebruikers niet alle achtergronden in een overzicht, maar zijn ze opgedeeld in verschillende collecties. Denk hierbij aan collecties als Classic Stripes en Earth & Moon. Daarnaast kunnen app-ontwikkelaars achtergronden ook in de instellingen kwijt. Deze ontwikkelaars kunnen een collectie samenstellen en deze integreren in de sectie Achtergronden. 

Onlangs werd er ook gesproken over het feit dat het met iOS 14 mogelijk is om een eigen achtergrond in te stellen voor CarPlay. Mocht dat het geval zijn, dan is dat de eerste keer dat gebruikers de mogelijkheid hebben.

Augmented Reality in iOS 14

Apple lijkt te werken aan een applicatie die intern de naam Gobi heeft gekregen. Met deze app is het mogelijk om, door middel van Augmented Reality, meer informatie te krijgen over datgeen wat je om je heen ziet. Hiermee is de iPhone te gebruiken om meer informatie te krijgen over, bijvoorbeeld, een Apple Store locatie.

De verwachting is dat ontwikkelaars hand kunnen leggen op ARKit, waarmee bedrijven er ook zelf mee aan de slag kunnen gaan.

Meer opties voor HomeKit

De overstap naar iOS 14 is een grote voor HomeKit. Er wordt in de wandelgangen gesproken over een functionaliteit genaamd Night Shift to Light. Deze functionaliteit is goed te vergelijken met de Night Shift die jij op dit moment kent van je iPhone. Hiermee wordt de warmte van het licht bepaald op basis van de tijd. Naar mate de dag vordert, hoe meer oranje je licht gaat worden. Dit uiteraard voor rust in de ogen.

Het HomeKit Secure Videosysteem zal ook aangepast worden. Je krijgt bijvoorbeeld aangepaste meldingen wanneer het systeem specifieke personen herkent. Denk bijvoorbeeld aan vrienden en familie.

Homekit (Afbeelding: Apple)

iCloud Keychain

Er komt in iOS 14 ook een update voor Apple’s eigen passwordmanager. De iCloud Keychain krijgt flink wat wijzigingen voor de kiezen. Zo wordt er bijvoorbeeld een melding verstuurd wanneer jij een wachtwoord voor de tweede keer gebruikt. Ook is er een nieuwe methode om tweefactorauthenticatie aan te zetten.

Meer informatie in Apple Maps

Apple Maps gaat je in iOS 14 meer informatie geven. Voornamelijk bij de Apple Stores is dat te merken. Mensen die een afspraak willen maken in de Genius Bar, kunnen via de kaarten-applicatie zien welk tijdslot nog beschikbaar is.

Daarnaast is ook informatie te vinden over andere plekken. Bijvoorbeeld of je favoriete restaurant nog een tafeltje voor twee heeft of dat er nog stoelen vrij zijn bij een film in de bioscoop.

iOS 14: Apple Pencil en vertalen in browsers

Safari krijgt in iOS 14 een ingebouwde vertaler. Hiermee is het mogelijk om bepaalde webpagina’s vanuit het Engels, in het Nederlands te vertalen. De werking zal ongeveer gelijk zijn aan hoe Google Chrome dit aanpakt.

Daarnaast biedt iOS 14 ook ondersteuning voor de Apple Pencil. Het is mogelijk om in browsers te scrollen of notities te maken met de stylus van Apple.

iOS 14 functie: CarKey

Apple heeft de manier waarop wij betalen flink weten te veranderen. Iets dat ook gaat gebeuren op het gebied van autosleutels. Met CarKey is het mogelijk om je auto op slot te doen, van het slot te halen en te starten. Dat kon je uiteraard al doen, maar dit keer kan het zowel met je iPhone als met je Apple Watch. Je autosleutels zijn dus verleden tijd (niet heel letterlijk, dus gooi ze niet weg).

iOS 14 zal naar alle waarschijnlijkheid de functionaliteit introduceren. BMW is de eerste autofabrikant die ook daadwerkelijk ondersteuning gaat bieden dit jaar.

Klik/tap voor groter (Screenshots: @dongbookpro / Montage : OMT)

Toegankelijker voor slechthorende

iOS 14 is ook een stukje toegankelijker dan iOS 13. De focus lijkt tot nu toe te liggen bij mensen die slechthorend zijn. De iPhone geeft een melding wanneer er geluiden zoals brandalarmen, sirenes en deurbellen gedetecteerd worden. Het kan zijn dat dit niet gehoord wordt en met de komst van iOS 14 is daar dus een oplossing voor.

Ook duikt de functionaliteit Audio Accommodations op. Hierdoor is audio die afgespeeld wordt via de AirPods of EarBuds beter af te stemmen.

Grote update voor Zoek Mijn iPhone

iOS 14 is een grote update voor de Zoek Mijn iPhone functionaliteit. Apple werkt mogelijk aan een nieuwe functie die een melding stuurt wanneer iemand niet op een afgesproken tijdstip op locatie is. Daarbij wordt ook een melding verstuurd op het moment dat die persoon voor de afgesproken tijd weer weggaat. Online wordt het voorbeeld gegeven dat dit vooral van pas komt wanneer je kinderen naar school moeten.

Apple lijkt ook Augmented Reality toe te voegen aan iOS 14 en aan de Zoek Mijn iPhone functie. Zo moet het door middel van AR mogelijk zijn om een contact of een apparaat nog specifieker te zoeken.

iOS 14 functie: OS Recovery

Wanneer een iPhone stopt met werken, is het nodig om de firmware van het apparaat te herstellen. Dit gebeurt dan vaak met behulp van een Mac of een PC. Apple test in iOS 14 een functionaliteit genaamd OS Recovery. Hierdoor moet het mogelijk zijn om dit ook via een andere iPhone of iPad te kunnen doen. Dit zou zowel over-the-air kunnen als bekabeld.

Clips API

Apple is van plan om bepaalde onderdelen van applicaties, gemaakt door derde partijen, aan zijn gebruikers aan te bieden. Dat wil het bedrijf in iOS 14 doen met een functionaliteit genaamd Clips. De nieuwe API voorziet ontwikkelaars van de mogelijkheid om interactieve en dynamische content te bieden, zonder dat gebruikers hun app hoeven te installeren. Hoe dit precies in zijn werk gaat is nog niet helemaal duidelijk.

Wel weten we dat Apple bezig is met bedrijven als OpenTable, Yelp, DoorDash, Sony en Youtube om dit door te voeren.

iPhone SE (2020) (Afbeelding: Mark Hofman / WANT)

iOS 14: klaar voor nieuwe hardware

Naast nieuwe functionaliteiten moet iOS 14 ook met nieuwe hardware kunnen werken. In code is daardoor veel op te maken. Zo wisten we bijvoorbeeld dat de iPhone SE (2020) en de nieuwe iPad Pro (2020) eraan zaten te komen.

In iOS 14 code zijn ook wijzigingen voor Apple TV te zien en krijgen we steeds meer informatie over de AirTag. Daarnaast weet een vroegtijdige versie van iOS 14 ook wel duidelijk te maken dat de nieuwe iPhone-modellen beschikken over een time-of-flight sensor voor Augmented Reality. Ook wordt er gesproken over de AirPods Studio.

iOS 14: deze iPhone-modellen worden ondersteund

Er zijn inmiddels meerdere bronnen die al vertellen op welke iPhone-modellen iOS 14 beschikbaar zal zijn. Wat dat betreft niet heel veel verandering, gezien het feit dat iOS 13-ondersteunde iPhone-modellen ook toegang hebben tot iOS 14.

Meer lezen over deze ondersteuning, dan is dit artikel aan te raden.

Reageer op artikel:
Alles wat we voor WWDC20 al weten over iOS 14
Sluiten