Mark Hofman
Mark Hofman Digital 1 jul 2020

iOS 14: de 10 tofste nieuwe functionaliteiten voor je iPhone op een rij!

Vorige week was het week van WWDC20: het Worldwide Developers Conference 2020 van Apple. Tijdens deze week heeft het bedrijf uit Cupertino veel aangekondigd. Zo ook de komst van iOS 14: het nieuwe besturingssysteem voor je iPhone.

Wat is er precies nieuw aan dit systeem en waar ga jij straks na release, volgens ons, het meeste plezier uit halen? Mark ging aan de slag en zet 10 functionaliteiten voor je op een rij.

Kijk je liever naar de nieuwe functionaliteiten van iOS 14? Dan is bovenstaande video onmisbaar voor jou! 

iOS 14: de 10 tofste functionaliteiten

iOS 14 komt pas in de herfst van 2020 uit, maar ontwikkelaars kunnen nu al met het besturingssysteem aan de slag. Dat is mogelijk dankzij de developers beta. Om iOS 14 nu al te kunnen ervaren, heb ik deze developers beta op mijn iPhone geïnstalleerd. Ik ben een aantal dagen met de software aan de slag gegaan en kan jou dus vertellen welke functionaliteiten het tofste uit de verf komen.

Die mening hoef jij uiteraard niet met mij te delen, maar ik denk dat jij aan de meest functionaliteiten ook veel hebt. Mocht je andere suggesties hebben of vragen hebben over iOS 14? Stuur dan gerust een mailtje naar [email protected]

Dit zijn de 10 tofste functionaliteiten van iOS 14:

#1 Widgets in iOS 14

Met de komst van iOS 14 beschikken iPhone-gebruikers eindelijk over Widgets. Het is mogelijk om je thuisscherm, een soort van, in te delen zoals je dat zelf zou willen. Er zijn zeker wat restricties te vinden, maar je kan er zeker gebruik van maken. Op het moment van schrijven zijn alleen nog applicaties van Apple zelf beschikbaar, maar daar komen binnenkort hopelijk meer applicaties bij.

Apple introduceert wel de Slimme Stapel, waarmee je verschillende widgets op elkaar kan stapelen. Een handige manier om meerdere widgets op één scherm te gebruiken, zonder dat daar een heel scherm voor in beslag genomen hoeft te worden.

#2 App Library

De toevoeging waar ik het meest enthousiast over ben is de App Library. Je kunt dit het beste vergelijken met de App Drawer van Android, maar dan wel met een extra laag eroverheen. Voordat je bij al je applicaties komt, krijg je een overzicht van mappen. Deze zijn automatisch gesorteerd naar genre. Al je amusement apps, je games en sport-apps staan daardoor in een handig overzicht. De daadwerkelijk App Library is simpelweg een overzicht van alle apps, met een zoekfunctie erbij inbegrepen. Hier staan de apps op alfabetische volgorde.

Het zorgt ervoor dat je eindelijk tabjes van je thuisscherm kan verwijderen in iOS 14. Alhoewel, je verbergt ze als het ware. Handig, want zodra je ze nodig hebt tover je in no-time je tabjes weer terug. Meer controle over het thuisscherm van je iPhone is zonder twijfel meer beter.

#3 Siri aanzienlijk verbeterd

Siri, de slimme assistent van Apple, is ook aangepakt. Het bedrijf uit Cupertino heeft het een nieuw ontwerp gegeven, waardoor deze niet meer het hele scherm in beslag neemt. Siri verschijnt nu als een compact bolletje boven de UI en geeft antwoorden in smalle balkjes bovenin of onderin het scherm van je iPhone.

Daarnaast verzend de assistent audioberichten, geeft het antwoord op meer vragen en vertaalt Siri een flink aantal talen extra. De ETA functionaliteit is vooral heel erg tof. Wanneer je navigeert via Apple Maps, kan je Siri vragen om de aankomsttijd te delen met je contacten!

#4 Picture-in-Picture

iOS 14 ondersteunt ook Picture-in-Picture video. Voor de mensen die niet weten wat dat is: hiermee speelt een video geminimaliseerd door op het scherm, terwijl je andere dingen doet. Voorbeeld: jij kijkt Netflix, sluit Netflix om even snel een WhatsAppje te beantwoorden en Netflix speelt gewoon door. 

Iets dat vooral handig is voor mensen die FaceTime gebruiken. Voorheen werd je video gepauzeerd als je uit de app ging om iets op te zoeken, maar dat is nu dus verleden tijd. 

#5 Back Tap in iOS 14

Een functionaliteit waar je achterwerk wel de stoel voor verlaat is Back Tap. Hierdoor is het mogelijk om bepaalde acties met tikjes op de achterkant uit te voeren. Drie keer tikken en iPhone maakt een screenshot en twee keer tikken en Siri gaat los. 

Nu dacht ik dat je beperkt zou zijn tot de acties die Apple je voorschotelt. En dat is ergens ook wel zo, maar er is een manier om daar omheen te werken. Je kan namelijk de Opdrachten app inschakelen voor de acties, waarmee je alles kan doen wat je wil. Twee tikjes om WhatsApp te openen of drie om de camera te activeren: je kan het zelf instellen. Ik heb bijvoorbeeld ingesteld dat ik mijn zaklamp met twee tikjes aanzet en met drie tikjes weer uit.

Een ontzettend toffe toevoeging die op dit moment nog wel met enige vertraging werkt. Niet heel erg, maar misschien best lekker als Apple de reactie nog iets sneller maakt.

#6 App Clips

App Clips is een toevoeging waar ik ook uiterst enthousiast van wordt. Wanneer jij snel een NFC code scant, bijvoorbeeld bij een koffiezaakje, is het mogelijk om slechts een deel van de app van dat zaakje te gebruiken. Bijvoorbeeld voor het betalen van je koffie.

Het zorgt ervoor dat jij niet de volledige app hoeft te downloaden, maar het met een stukje van de app doet. Bijvoorbeeld als jij je auto parkeert en even snel de meter aan moet zetten met je telefoon. De App Clips zullen maximaal 10MB groot zijn.

#7 Geluidsherkenning

Een fantastische functie voor ouderen, slechthorende of hele dromerige mensen is geluidsherkenning. Je iPhone luistert dankzij deze functie constant naar bepaalde geluiden. Denk hierbij aan brandalarmen, rookmelders, geklop op de deur of de deurbel. Wanneer zo’n geluid gedetecteerd wordt, krijg jij daar een melding van. 

Dus als jij vanwege slecht gehoor een brandalarm niet hoort, dan krijg je alsnog een melding dat je als de neten weg moet wezen. Een functie die ik misschien niet nodig hebt, maar waar ik wel heel erg over te spreken ben.

#8 Digitale veiligheid

Nummer acht is een stukje extra digitale veiligheid. Er zijn momenten dat apps, zonder dat jij het weet, toegang hebben tot je microfoon of camera. En in het verleden had je dat niet zo heel erg door, waardoor je bijvoorbeeld een bepaalde app toegang bleef geven of deze niet verwijderde. 

Met iOS 14 gaat Apple je waarschuwen. Op het moment dat je camera gebruikt wordt door een app, gaat er een groen indicatielampje branden. Wordt je microfoon gebruikt, dan zie je een oranje kleur.

#9 CarKey

CarKey! Een functionaliteit waar ik heel erg enthousiast over ben. De uitrol zal wat langzaam gaan, maar Apple maakt het mogelijk om je auto te ontgrendelen, vergrendelen of te starten met je iPhone of Apple Watch. Dat is mogelijk dankzij de functionaliteit CarKey. Ik weet niet waarom ik dit zo vet vind, maar het voelt een beetje alsof de toekomst aangebroken is. En ja, ik weet dat bepaalde automerken dit allang doen, maar dit moet uiteindelijk een algemeen ding worden en ik vind dat tof. 

De eerste auto die deze functie krijgt is de 2021 BMW 5 Series en ik heb zo’n idee dat ik die voorlopig niet in mijn garage hebt staan. Maar het idee is heel vet!

#10 Memoji

Ook op het gebied van Memoji zijn er een aantal toffe nieuwe functionaliteiten toegevoegd. Zo zijn er een hoop nieuwe haarstijlen en hoofdbedekking die jij je gepersonaliseerde poppetje kan geven. Daarbij groeit je Memoji ook met je mee qua leeftijd. Hoe ouder jij wordt, hoe ouder je Memoji eruit komt te zien. Er is een hele lading aan nieuwe Memoji stickers te vinden en toont deze meer emoties. Oh en geheel toepasselijk voor deze tijd: er zijn mondkapjes beschikbaar!

iOS 14 vanaf de herfst

De publieke betaversie van iOS 14, de testversie om het zo even te noemen, zal in juli 2020 beschikbaar zijn. De uiteindelijke versie, die voor iedereen te gebruiken is, verschijnt in de herfst van dit jaar. Waarschijnlijk op dezelfde datum als de nieuwe iPhone 12-modellen het daglicht zien.

Wil je meer lezen over iOS 14, dan sturen we je met liefde door naar deze pagina!

Reageer op artikel:
iOS 14: de 10 tofste nieuwe functionaliteiten voor je iPhone op een rij!
Sluiten