Mark Hofman
Mark Hofman Apps 24 jun 2020
Leestijd: 6 minuten

iOS 14: alle nieuwe functionaliteiten die Android al jaren had

Tijdens de WWDC20 keynote deed Apple iOS 14 uit de doeken. Het besturingssysteem van de iPhone is voorzien van flink wat nieuwe functionaliteiten. Zeker op het thuisscherm zijn aardig wat wijzigingen te vinden, maar de vergelijking met Android werd al snel gemaakt.

De vraag is alleen in hoeverre deze vergelijking accuraat is. Met welke nieuwe functionaliteiten van iOS kunnen Android gebruikers al jaren aan de slag?

Alle iOS 14 functies die Android al jaren heeft

De vergelijking met Android is eigenlijk al snel gemaakt. Het besturingssysteem van Google staat in de markt altijd lijnrecht tegenover dat van Apple. Maar in de praktijk hebben ze misschien meer met elkaar gemeen dan je in eerste instantie zou denken. We vergelijkien vaak de functies die Android van iOS heeft overgenomen en het is dus wel zo eerlijk om dit ook andersom te doen. Zeker nu iOS 14 volzit met functies die Android bezitters al jaren kunnen gebruiken. Wij zetten ze voor je op een rij.

De App Library van iOS 14

Veel gebruikers van iOS zullen het misschien wel gezegd hebben: eindelijk! Eindelijk is er een plek waar ik al mijn applicaties in een duidelijk overzicht heb. Eindelijk is het mogelijk om niet alles meer op het thuisscherm te hebben staan.

Het is namelijk iets dat Android al jaren heeft. Het besturingssysteem van Google levert dit in de vorm van de App Drawer: een scherm waarin alle applicaties verzameld zijn. Vanuit deze locatie is het vervolgens mogelijk om apps op je thuisscherm te zetten en heb je zelf dus de controle welke daar staan en welke verborgen zijn. Iets dat iOS 14 nu ook eindelijk biedt.

Al pakt Apple het wel iets anders aan. Je hebt namelijk de App Library waar alle applicaties in een handig overzicht zitten en je hebt mappen op basis van categorie. En dat is dan weer iets dat Android op dit moment nog niet (standaard) heeft.

Widgets op je thuisscherm

De widgets zijn een mooi vervolgverhaal op het bovenstaande. Android gebruikers kunnen al jaren gebruik maken van widgets op het thuisscherm. Iets dat in iOS 14 ook eindelijk mogelijk is. Het grootste verschil tussen Android en iOS lijkt hiermee een stuk kleiner geworden te zijn. Ja, Google ondersteunt het al jaren en ontwikkelaars hebben hun apps er ook op aangepast. Maar er is geen twijfel over mogelijk dat deze ontwikkelaars ook voor iOS aan de slag zullen gaan.

In iOS 14 ben je overigens wel iets meer beperkt als het op widgets aankomt. Zo is het bijvoorbeeld niet mogelijk om de exacte grootte of locatie van je widget te kiezen. Dat kan in Android wel.

Widgets in iOS 14 (Afbeelding: Apple)

E-mail en browser

In iOS 14 is het mogelijk om je standaard apps voor email en browser aan te passen. Dat is in Android al een paar jaar te doen, maar ook Apple was eigenlijk al in de mogelijkheid om dit door te voeren. Dat heeft het bedrijf nooit gedaan en doet dit nu, al dan niet beperkt, in iOS 14 wel.

Het is mogelijk om Google Chrome bijvoorbeeld in te stellen als je standaard browser en Outlook als je standaard mailcliënt, maar daar moeten de ontwikkelaars dan wel iets voor doen. Zo moeten ze hun apps updaten om er, op die manier, voor te zorgen dat de functionaliteit ondersteund wordt. Daarbij moeten alle browsers nog steeds Apple’s rendering engine hebben.

Apple maakt het mogelijk, maar beperkt de functionaliteit wel tot email en browser. Je standaard muziek- en navigatie-apps blijven hetzelfde.

App Clips in iOS 14

Een van de interessantere ideeën achter iOS 14 is de toevoeging van App Clips. Dat zijn simpelweg onderdelen van applicaties, die jij kan gebruiken zonder dat je de hele app hoeft te installeren. Een uiterst goed idee dat ook Google een aantal jaar geleden had.

In 2018 werd de app Slices geïntroduceerd in Android P. De app was een verdere ontwikkeling van de instant apps die Google in 2017 lanceerde. Het idee was praktisch hetzelfde en het werkte ergens ook wel goed. Maar de functionaliteit kwam niet echt van de grond bij het grote publiek. Misschien dat Apple daar met iOS 14 verandering in weet te brengen.

Tikjes op de achterkant

Dit is een lastige. Apple maakt het in iOS 14 namelijk mogelijk om bepaalde acties uit te voeren door tikjes op de achterkant van de iPhone te geven. Google heeft bekendgemaakt dat het dit ook bij zijn Pixel telefoons gaat doen, maar daarmee is Android dus niet veel eerder. Het is daarbij ook niet echt een functionaliteit die aan het besturingssysteem gekoppeld wordt, maar al wel eerder gedaan is op Android-smartphones.

Motorola maakt al een aantal jaar gebruik van zijn zogeheten Moto Actions. Door de smartphone heen en weer te draaien opent hij de camera of door te schudden gaat de zaklamp aan. Het werkt net iets anders qua handelingen, maar de functionaliteiten komen overeen.

Picture-in-Picture

Picture-in-Picture is niet nieuw voor Apple, maar wel voor iOS. Het is nu eindelijk mogelijk om video’s op je iPhone (geminimaliseerd) door te laten spelen, terwijl je ondertussen iets anders doet. Een functionaliteit die Google al sinds Android 8 aanbiedt aan zijn gebruikers.

Wel is het goed om te zien dat ook FaceTime de Picture-in-Picture stand ondersteunt. Een goede toevoeging als je het ons vraagt.

Vertalen in iOS 14

In iOS 14 introduceert Apple een tegenhanger van Google Translate. Net als in de applicatie van Google is het mogelijk om zowel geschreven tekst als gesproken tekst direct te vertalen. Daarnaast is de nieuwe app van Apple gekoppeld aan Safari, waardoor je hele webpagina’s kan vertalen.

Het enige verschil is dat de vertaal-app van Apple slechts 11 talen ondersteunt.

Vertalen (Afbeelding: Apple)

Discrete assistent en oproepen

Apple pakt bepaalde meldingen een stuk discreter aan. Zo neemt Siri bijvoorbeeld niet meer het hele scherm over, maar zal de slimme assistent zweven boven de UI. De uitkomsten van je vragen of je opdrachten komen vervolgens bovenin te staan, waardoor ook die niet meer je hele scherm overnemen. Dat is iets dat Android, met de Google Assistent, ook al enige tijd doet. Al moeten we daarbij wel zeggen dat het gesprek en resultaat onderin plaatsvindt in een klein vierkantje en niet boven de UI zweeft.

Wat betreft oproepen pakt Apple het in iOS 14 ook wat rustiger aan. Tot op heden namen oproepen altijd je hele scherm in beslag en dat is gelukkig verleden tijd. Apple toont de oproep in een smal balkje bovenin, zoals Google dat met Android ook doet.

Navigatie op de fiets

Apple probeert Google al tijden bij te benen als het gaat om Maps. In iOS 14 is dat ook weer te zien met de functionaliteit genaamd Cycling. Deze functie zorgt ervoor dat je route wordt aangepast wanneer je op de fiets bent en ook de aanwijzingen van waar je naartoe moet zijn erop aangepast.

Google Maps introduceerde een soortgelijke functionaliteit al in 2010. Dat geeft Google een grote voorsprong en dat is op dit moment ook wel te zien. Cycling is straks alleen nog maar te gebruiken in Los Angeles, San Fransisco’s Bay Area, Shanghai en Beijing.

Cycling in Apple Maps (Afbeelding: Apple)

Wachtwoord monitor in iOS 14

iOS 14 houdt je wachtwoord goed in de gaten en dat is iets dat Google eind vorig jaar aankondigde. In Chrome is bijvoorbeeld te zien of je wachtwoord gejat is of buitgemaakt is in een datalek. Dat is iets dat Apple ook in Safari gaat doen.

Meer WWDC20?

Het is de week van WWDC20 en dat betekent dat Apple heel veel aan te kondigen heeft deze week. Wij houden alles nauwlettend in de gaten en proberen jou zo snel mogelijk op de hoogte te houden van alles wat er gebeurt deze week.

Benieuwd naar alle verhalen? Bekijk dan zeker even onze toegewijde WWDC20 pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iOS 14: alle nieuwe functionaliteiten die Android al jaren had
Sluiten