iOS 14 publieke bèta is nu beschikbaar, zo installeer je ‘m veilig

Tijdens WWDC20 onthulde Apple het veelbelovende iOS 14. Sindsdien mochten ontwikkelaars al aan de slag met alle nieuwe functies en nu is ook het grote publiek aan de beurt. Apple heeft namelijk de publieke bèta officieel uitgerold en dat betekent dat ook jij nu aan de slag kan met widgets, de App Library, picture-in-picture video en meer.

Als je een Apple apparaat hebt dat draait op iOS 13, dan kun je daar nu ook iOS 14 op uitproberen. Of bekijk hier de lijst met alle iPhone en iPad modellen die iOS 14 ondersteunen. Staat je apparaat ertussen, dan kun je direct aan de slag met alle nieuwe functies. Er zijn alleen wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

De risico’s van een publieke bèta

De publieke bèta is een vroege versie van iOS 14. Hij is weer een stap verder dan de bèta voor ontwikkelaars, maar het blijft een proefversie. De kans dat je bugs of problemen tegen gaat komen is dus zeker aanwezig. Zo zullen sommige apps minder goed of zelfs helemaal niet werken. Ook moet je rekening houden met mindere batterijprestaties en vastlopers.

Widgets in iOS 14. (Afbeelding: screenshot Apple)

Dit zijn dingen waar je tegenaan kan lopen bij een publieke bèta. Daarom is het verstandig om de testversie van iOS 14 eerst op een ouder apparaat te installeren. Dan kun je daar rustig kijken of al je apps werken voordat je de stap zet met je dagelijkse iPhone of iPad.

Nu binnenhalen? Of nog even wachten?

Toch moet je altijd rekening houden met problemen. Apple blijft werken aan de publieke bèta, dus er is altijd een kans dat je later tegen een nieuw probleem aanloopt. Daarom kan het verstandig zijn om nog even te wachten met het installeren van de publieke iOS 14 bèta. Als Apple verder in het proces zit, is de kan op problemen minder groot. Meestal is alles redelijk stabiel tegen de vierde of vijfde publieke bèta.

Picture-in-picture in iOS 14. (Afbeelding: OMT/Raymon Mens)

Omdat er altijd iets mis kan gaan, is het belangrijk dat je een back-up maakt. Je kunt je iPhone of iPad namelijk alleen terugzetten naar iOS 13 door het apparaat terug te zetten naar de fabrieksinstellingen. Het is daarbij belangrijk om te weten dat iCloud backups die je gemaakt hebt in iOS 14 niet gebruikt kunnen worden binnen iOS 13. Daarom wordt aangeraden om een backup te maken via de Finder op Mac of iTunes op PC.

Zo installeer je de publieke iOS 14 bèta

Vind je dat de nieuwe functies opwegen tegen de eventuele nadelen en heb je een back-up gemaakt? Dan ben je klaar om de publieke iOS 14 bèta op je iPhone of iPad te zetten. Dit doe je door onderstaande stappen te volgen.

  1. Ga naar de Apple’s Beta Software programma website en schrijf je in (of log in als je al ingeschreven bent)
  2. Kies iOS of iPadOS en volg de stappen om het profiel te installeren
  3. Nadat het profiel gedownload is ga je naar ‘Instellingen → Profiel’ om het profiel te activeren
  4. Zet je iPhone of iPad uit en weer aan
  5. Ga vervolgens naar ‘Instellingen → Algemeen → Software-update’ en je zult zien dat iOS 14 voor je klaar staat

Meer weten over iOS 14? Klik dan hier voor alles wat je moet weten over het nieuwe besturingsysteem.

Reageer op artikel:
iOS 14 publieke bèta is nu beschikbaar, zo installeer je ‘m veilig
Sluiten