Mark Hofman
Mark Hofman Digital 3 jun 2020

‘Apple Pencil ondersteuning en ingebouwde vertaler onderweg naar Safari’

Apple voegt, met iOS 14, nieuwe functionaliteiten toe aan Safari. Dat wordt duidelijk door een artikel van Amerikaanse website 9to5Mac. Als bron wordt een vroege versie van het besturingssysteem gebruikt.

Volgens de website introduceert iOS 14 een ingebouwde vertaler in Safari. Daarnaast zou de browser ondersteuning bieden voor de Apple Pencil. We duiken iets dieper in de functionaliteiten.

iOS 14 brengt ingebouwde vertaler Safari

Op dit moment is Siri al in de mogelijkheid om een aantal woorden en zinnen te vertalen. Apple lijkt deze functionaliteit uit te breiden en voegt een vertaalsysteem toe aan Safari. Hiermee kunnen gebruikers een gehele pagina laten vertalen, zonder dat daar een app van een derde partij bij komt kijken.

Volgens 9to5Mac, dat beschikt over een vroege versie van iOS 14, is het systeem op twee verschillende manieren te gebruiken. Het is mogelijk om iedere pagina los te vertalen. Hiervoor moet jij iedere keer doorgeven dat je een pagina vertaald wil hebben. Iets dat waarschijnlijk in lijn ligt met de manier waarop pagina’s in Google Chrome vertaald worden.

Het is bijvoorbeeld ook mogelijk om automatisch iedere pagina te laten vertalen. Safari detecteert op die manier de taal van de website en zet de pagina vervolgens om naar de taal van voorkeur. Ook zou het mogelijk zijn om te wisselen tussen de originele tekst en de vertaalde tekst, zonder dat de pagina daarvoor ververst hoeft te worden.

Een stapje verder

Volgens 9to5Mac is de komst van de vertaalfunctie in Safari slechts het begin. Apple zou volgens de website ook bezig zijn om de functionaliteit uit te breiden naar apps zoals de App Store. Wat dat voorbeeld betreft zullen recensies en beschrijvingen van applicaties omgezet worden naar een andere taal.

De vertalingen worden via de Neural Engine doorgevoerd, wat zou betekenen dat de functionaliteit ook offline te gebruiken is. De bron meldt dat ook Siri uiteindelijk zijn vertaalwerk via de Neural Engine moet doen, waardoor ook dit zonder internetverbinding te gebruiken is.

Safari (Afbeelding: Apple / Bewerking: OneMoreThing)

Apple Pencil ondersteuning Safari

iPadOS14, dat waarschijnlijk tegelijkertijd verschijnt met iOS 14, brengt ook een nieuwe functionaliteit naar Safari. De update zou ervoor moeten zorgen dat de browser Apple Pencil ondersteuning krijgt. Hiermee zou het niet alleen mogelijk zijn om door pagina’s te scrollen, maar ook om bepaalde stukken te markeren of notities te maken.

Ondanks het feit dat Safari voornamelijk genoemd wordt in het artikel, lijkt het erop dat de ondersteuning ook voor andere browsers beschikbaar moet worden.

iOS 14 op alle iOS 13-ondersteunden iPhone-modellen

Dat iOS 14 dit jaar verschijnt staat vast, maar op welke iPhone-modellen is op dit moment nog niet bekend. Wel werd er gisteren door een tweede partij geroepen dat het besturingssysteem beschikbaar wordt voor alle iPhone-modellen die ook iOS 13 ondersteunen.

Meer weten over dat gerucht, lees dan ook zeker dit artikel!

Reageer op artikel:
‘Apple Pencil ondersteuning en ingebouwde vertaler onderweg naar Safari’
Sluiten