Mark Hofman
Mark Hofman Tablets & Computers 25 jun 2020
Leestijd: 3 minuten

iOS 14 vs iPadOS 14: alle iPhone features die je niet krijgt voor je iPad

Tijdens de WWDC20 keynote zag niet alleen iOS 14, maar ook iPadOS 14 het daglicht. Voorheen waren de besturingssystemen één, maar daar is vorig jaar verandering in gekomen. En dat heeft voor de iPad wel enige gevolgen.

Er zijn namelijk een aantal functionaliteiten die iPhone-gebruikers met iOS 14 wel kunnen gebruiken, maar op hun iPad met iPadOS 14 niet. Welke functionaliteiten zijn het precies?

iOS 14 vs iPadOS 14: het verschil

In dit artikel zet ik de iOS 14 functionaliteiten op een rij waar jij als iPad-gebruiker niet mee aan de slag kan. Deze iPhone features laat Apple links liggen voor iPadOS 14:

Interface

Op het gebied van interface zijn er drie nieuwe iOS 14 functionaliteiten, die in iPadOS 14 niet verschijnen.

Widgets

iPad-gebruikers krijgen toegang tot dezelfde widgets als mensen met een iPhone. Het enige probleem is alleen dat ze deze vervolgens niet kunnen plaatsen waar ze willen. In iOS 14 kan je Widgets tussen de apps zetten, maar in iPadOS 14 blijven deze gebonden aan de zijkant van je thuisscherm.

Widgets in iOS 14.

App Library

Dit is een groot gemis naar ons idee. iOS 14 beschikt over een App Library. Niet alleen staan al je applicaties bij elkaar, maar ze worden ook gesorteerd op categorie. Een ontzettend handige functionaliteit die het thuisscherm aanzienlijk weet te veranderen. Maar mensen met een iPad moeten het doen met het oude vertrouwde thuisscherm.

Emoji zoeken

Wanneer jij een hardware keyboard aansluit op je iPad met iPadOS 14, dan krijg je een emoji popover menu waaruit je de tekentjes kan halen. Maar de Emoji zoekbalk, die in iOS 14 geïntroduceerd wordt, is nergens te bekennen.

Vertalen

Ondanks het feit dat iPadOS 14 meer dan 65 talen ondersteunt en dat webpagina’s in Safari vertaald kunnen worden, ontbreekt de nieuwe vertaal app in iOS 14.

Apple Maps

De iPad krijgt misschien een hoop nieuwe functionaliteiten die geïntroduceerd worden in Apple Maps. Cycling en EV routing zijn onderdelen van de applicatie die gewoon aanwezig zijn. Toch lijkt niet alles vanuit iOS 14 meegenomen te worden. Zo ontbreekt bijvoorbeeld de mogelijkheid om flitspalen te detecteren onderweg. Daarbij is het ook niet mogelijk om een nauwkeurige locatie te delen met ontwikkelaars, in plaats van je exacte locatie.

Nu ook voor op de fiets.

CarKey

CarKey is een nieuwe functionaliteit in iOS 14 waarmee jij je auto kan vergrendelen, ontgrendelen of zelfs kan starten. Naast het feit dat BMW de primeur heeft, heb jij als iPad-bezitter ook niet heel veel aan de functionaliteit. Want al zou je de 2021 BMW 5 Series al kopen, dan nog ontbreekt CarKey in iPadOS 14.

App Clips

Met iPadOS 14 op je iPad ben je in de mogelijkheid om gebruik te maken van App Clips. Al zijn de mini apps wel alleen binnen te halen als je ze zelf opzoekt. Het NFC detectiesysteem, die in iOS 14 wel beschikbaar is, ontbreekt in het besturingssysteem van de tablet.

Gezondheid

iPadOS 14 brengt een hoop nieuwe dingen naar de iPad, maar de gezondheid app is daar niet eentje van.

Weer

Nadat Apple eerder dit jaar Dark Sky overnam, was er hoop voor een krachtigere Weer-app. In iOS 14 komt deze met weeralarmen, voorspellingen voor de komende dagen en voorspellingen voor het komende uur. Maar voor iPadOS 14 is er nog steeds geen standaard Weer-app te vinden.

Meer WWDC20

Het is de week van WWDC20 en dat betekent dat Apple veel te vertellen heeft deze week. Wij doen ons best om je op de hoogte te houden, de boel te vergelijken en verschillende dingen te testen. Wil jij niets missen?

Bekijk dan onze toegewijde WWDC20 pagina!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iOS 14 vs iPadOS 14: alle iPhone features die je niet krijgt voor je iPad
Sluiten