Wesley Akkerman
Wesley Akkerman Smartphones 14 okt 2022
Leestijd: 2 minuten

Waarom onderzoekers zich grote zorgen maken over jouw iPhone

Het lijkt erop dat iOS 16 een opmerkelijke kwetsbaarheid heeft: sommige van Apple’s eigen diensten nemen een VPN-tunnel namelijk niet in acht. Dat blijkt uit onderzoek van twee ontwikkelaars, die tevens onderzoekers zijn. De apps voor gezondheid, kaarten en geldzaken op de iPhone gebruiken een ingestelde VPN niet.

Een VPN is een virtual private network. Wanneer je een VPN installeert, dan wordt je internetgebruik versleuteld en daardoor geanonimiseerd. Zelfs je internetprovider kan dan niet meer zien wat je uitspookt. Echter, sommige (gratis) diensten kunnen wel gegevens verzamelen of net even anders werken.

iOS 16: VPN-problemen voor de iPhone

Op Twitter lezen we nu dat sommige apps van Apple dus buiten zo’n VPN om alsnog communiceren met de servers van Apple, wanneer je zo’n dienst op iOS 16 gebruikt. Erger nog: ze lekken ook DNS-verzoeken. De onderzoekers gebruikten hiervoor twee VPN-diensten, namelijk Proton en Wireshark.

De onderzoekers leggen verder uit dat je zodoende gemakkelijk het netwerkverkeer kunt monitoren op een apparaat. Dat leggen ze dan weer uit in een andere tweet. De nieuwe Lockdown Mode maakt het overigens helemaal bont. Die modus lekt namelijk nog meer informatie dan wanneer de normale modus actief is.

Wat is de Lockdown Mode ook alweer?

Maar wat is die Lockdown Mode ook alweer? Die modus wordt in de markt gezet als een extreem veilige modus voor je iPhone. Apple wil je hiermee de controle teruggeven over je eigen gegevens en telefoon. Wanneer je de mode activeert, dan gebeuren er een aantal dingen. Zo werkt de berichtenapp ineens anders.

Alle bijlagen, behalve afbeeldingen, worden dan geblokkeerd. Ook werken linkpreviews niet meer. Daarnaast werken complexere web-technologieën niet meer in de browser en worden apps als FaceTime beperkt. Je kunt dan alleen telefoontjes ontvangen van mensen waar je eerder contact mee had, bijvoorbeeld.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere zaterdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
Waarom onderzoekers zich grote zorgen maken over jouw iPhone
Sluiten