Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Tech 5 jun 2018

Universele apps zijn de toekomst van iOS en macOS

Ondanks Tim Cook’s bevestiging dat macOS en iOS niet zullen samensmelten, zet Apple nu toch een stap in die richting. Apple gaat het namelijk mogelijk maken om iOS-apps op je Mac te draaien. De eerste universele toepassingen maken dit jaar al hun opwachting, en zijn door de techgigant zelf ontwikkeld.

macOS 10.14 Mojave introduceert universele apps

Dan hebben we het onder andere over de Aandelen-app en Woning-app die de fabrikant standaard op zijn toestellen heeft staan. Die applicaties kun je ook in macOS 10.14 Mojave vinden. Dat is de volgende grote update voor macOS. In september kunnen consumenten er mee aan de slag.

Schrijf je in voor Ontbytes! ?

En ontvang het tofste technieuws in je inbox!.
[revue_subscribe]

In 2018 moet je het dus nog met Apple’s eigen apps doen. In 2019 komt daar echter verandering in. Dan kunnen alle ontwikkelaars uitgebreid aan de slag met universele apps voor macOS en iOS. Daarbij blijft Apple overigens met klem bevestigen dat het niet de bedoeling is om macOS en iOS samen te voegen. 

Nee, het doel is simpeler dan dat: het beste van iOS naar Mac te brengen. Ontwikkelaars kunnen middels Apple’s nieuwe tools met slechts een paar kleine aanpassingen bestaande iOS-applicaties naar macOS porten.

Software-chef Craig Federighi vertelde tijdens de WWDC keynote dat het bedrijf al jaren aan dit project werkt. Voor het ontwikkelen van iOS-apps worden op dit moment verschillende technische frameworks ingezet. Die moesten allemaal voor de Mac gereed worden gemaakt. Tot op heden hadden macOS en iOS daarin ook hun eigen, verschillende frameworks: AppKit voor Mac, UIKit voor iOS.


Apple doet een groot deel van het voorwerk door bestaande elementen uit UIKit gereed te maken voor gebruik op Macs. Denk bijvoorbeeld aan hoe aanrakingen gesimuleerd kunnen worden door een muis of een trackpad, maar ook moet er goed gekeken worden naar het slepen van content, schuifbalken en andere vormen van interactie.
De eerste universele apps komen dus later dit jaar al in actie, in macOS 10.14 Mojave. Aandelen, Nieuws, Woning en Dictafoon. De bovenstaande screenshots geven alvast een voorproefje. Apple geeft dan misschien het beste voorbeeld, maar het is maar de vraag hoe ontwikkelaars hiermee om gaan springen. Hopelijk leidt het niet tot minder completere en zwaar versimpelde Mac-apps. Het simpele porten scheelt ontwikkelaars immers een hoop geld. Check hier ook alle andere onthullingen van WWDC 2018.

Reageer op artikel:
Universele apps zijn de toekomst van iOS en macOS
Sluiten