Vijf redenen om (niet) in IOTA te investeren #cryptocoins

IOTA is een cryptocurrency, die speciaal is ontworpen voor Internet of Things apparaten. Het gebruikt in plaats van het blockchain principe het zogenaamde Tangle systeem. Hierbij worden de traditionele mijners van de coins vervangen door gebruikers die meedoen aan het netwerk. Dit zijn de vijf redenen om wel of juist niet aan de slag te gaan met IOTA.

Geen transactiekosten

Eén van de grootste voordelen van IOTA is dat er geen transactiekosten zijn. Bij sommige andere cryptocurrency kunnen de transactiekosten hoog oplopen, waardoor ze ongeschikt zijn voor kleine betalingen. Daar is IOTA juist weer wel perfect voor. Hoewel je geen geld hoeft te betalen voor transacties, moet je wel betalen in de vorm van een handeling. Je moet namelijk helpen met het verifiëren van transacties.

IOTA

Geen gemijn met IOTA

In tegenstelling tot bij Bitcoin, wordt er bij IOTA niet gemijnd voor de coins. Zoals we weten kost het mijnen ontzettend veel energie en zorgt het voor behoorlijk wat vervuiling. Dat zit nogal wat overheden tegen en China heeft allerlei plannen om het mijnen van Bitcoin een halt toe te roepen. Of dat lukt is maar de vraag, maar het kan negatieve gevolgen hebben voor coins die worden gemijnd. Met IOTA heb je daar geen last van.

Internet of Things

Zoals gezegd is IOTA ontworpen voor de Internet of Things. Doordat er geen transactiekosten zijn, is het ideaal voor apparaten om kostenloos data over en weer uit te wisselen. Zo zou je koelkast in de toekomst bijvoorbeeld boodschappen kunnen bestellen, wanneer het doorheeft dat er bepaalde dingen bijna op zijn. Aangezien steeds meer mensen bezig zijn met smarthome apparaten, zou IOTA om deze reden een goede investering kunnen zijn. Volgens anderen zou het feit dat IOTA gericht is op IoT juist weer een nadeel zijn voor mensen die gewoon coins willen kopen en bewaren voor later of IOTA zouden willen gebruiken als een betaalmiddel.

Internetsnelheid

Geen smart contracts

Bij IOTA wordt er geen gebruik gemaakt van zogenaamde smart contracts. Dit zijn als het ware contracten met codes om een set van regels of functies te definiëren, welke door iedereen worden geaccepteerd. Het gebruik van smart contracts heeft een aantal voordelen. Zo hebben ze geautomatiseerde processen, waardoor dingen sneller verwerkt kunnen worden zonder een derde partij. Daarnaast worden ze versleuteld en verdeeld over het netwerk, waardoor ze bijvoorbeeld niet verloren kunnen gaan of zomaar veranderd kunnen worden zonder je toestemming. Het feit dat IOTA geen smart contracts gebruikt, zouden mogelijke gebruikers als een nadeel kunnen zien en als reden om toch met een andere cryptocurrency aan de slag te gaan.

Contract

Netwerk is afhankelijk van gebruikers

Omdat je niet echt een beloning ontvangt voor het verifiëren van transacties, is er niet echt een motivatie om dat dan te gaan doen, waardoor het groeien van het netwerk afhankelijk is van de gebruikers zelf. Als er veel actieve gebruikers zijn, zou er geen probleem moeten zijn. Maar dat heeft niemand in de hand. Zonder veel actieve gebruikers zouden transacties ook behoorlijk lang kunnen duren, wat juist de groei van het netwerk zou kunnen tegenwerken.

Hoewel er bij IOTA niet gemijnd wordt, zijn er verschillende cryptocurrency waarbij dat natuurlijk wel gebeurt. Het mijnen van coins brengt behalve duurzaamheidsproblemen ook andere vervelende bijwerkingen met zich mee. Zo zijn er steeds meer sites die stiekem met je computer Bitcoins mijnen.

Reageer op artikel:
Vijf redenen om (niet) in IOTA te investeren #cryptocoins
Sluiten