Mark Hofman
Mark Hofman Tablets, Laptops & Computers 16 sep 2020
Leestijd: 4 minuten

iPad Air (2020): alles wat je moet weten over de nieuwe tablet

Tijdens het Time Flies evenement van gisteravond toonde Apple een gloednieuwe iPad Air. In het verzamelartikel met alle aankondigingen kwam hij al voorbij, maar het is hoogtijd om nu even goed kennis te maken met de nieuwe tablet.

In dit artikel bespreken we de iPad Air (2020) uitvoerig. We kijken naar de specificaties, de vernieuwingen, de prijzen en de beschikbaarheid.

iPad Air (2020): een flinke verbetering

Qua ontwerp is er veel veranderd bij de nieuwe iPad Air. Toen de tablet vorig jaar terugkeerde, als tussenoptie voor de iPad en de iPad Pro, bracht hij geen nieuw ontwerp met zich mee. Bij het nieuwe model is dat wel het geval. Dikke randen aan de bovenkant en onderkant zijn verleden tijd, net als een fysieke knop aan de voorkant. De iPad Air (2020) lijkt verdacht veel op de iPad Pro en daar is helemaal niets mis mee.

Schermranden aanzienlijk dunner (Afbeelding: Apple)

Strak beeldscherm

Gezien het feit dat de iPad Air (2020) voorzien is van een zelfde ontwerp als de iPad Pro, betekent dit ook dat hij beschikt over een imposant scherm. De tablet is voorzien van een 10.9-inch Liquid Retina scherm met een resolutie van 2360 x 1640 en een pixeldichtheid van 264 pixels per inch. Het scherm is verder voorzien van de welbekende True Tone technologie en beschikt over een speciale coating. Hierdoor worden niet alleen vingerafdrukken geweerd, maar heb je als gebruiker ook minder last van reflecties. Het scherm, dat een helderheid van 500 nits heeft, ondersteunt daarnaast ook de tweede generatie Apple Pencil.

Aan de bovenkant van het scherm zit de powerknop. Dat zijn we inmiddels wel gewend. Maar dit jaar zit er een extraatje bij. De fysieke knop is van de voorkant verdwenen en daarmee verdwijnt dus ook Touch ID. Althans, op die plek dan. De nieuwe iPad Air (2020) heeft Touch ID in de powerknop aan de bovenkant verwerkt.

Het enige gebrek, dat we op dit moment zien, is de het ontbreken van de 120Hz verversingssnelheid. Dat zit wel in het beeldscherm van de iPad Pro (2020) en zou ook voor dit model een gewenste toevoeging zijn.

USB-C voor de iPad Air

Naast het nieuwe ontwerp is de iPad Air ook op een nieuwe manier op te laden. Net als de iPad Pro maakt de Lightning-port ruimte voor de komst van een USB-C port. Hiermee is het mogelijk om met een universele kabel je tablet op te laden. Dat kan met een vermogen van 20W. Gegevens zijn met een snelheid van 5Gbps over te zetten.

Cijfers

De afmetingen van de iPad Air (2020) zijn als volgt:

 • 247,6mm lang
 • 178,5mm breedt
 • 6.1mm dik

Er zit niet heel veel verschil tussen de twee modellen qua gewicht. De Wi-Fi modellen wegen 558gram, waar de Wi-Fi + Cellular 460 gram weegt.

De line-up tot nu toe (Afbeelding: Apple)

iPad Air (2020): kracht onder de motorkap

Niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan de binnenkant is de iPad Air (2020) vernieuwd. Zo beschikt de tablet over Apple’s gloednieuwe A14 Bionic chip: een 5nm chip met een 6-core CPU. Dit moet er onder andere voor zorgen dat de iPad Air 40% sneller is dan zijn voorganger. Dankzij de vernieuwde 4-core GPU is er ook op grafisch gebied verbetering te vinden.

Volgens Apple is dit ‘by far’ de meest geavanceerde chip die het bedrijf ooit gemaakt heeft. Dat heeft onder andere ook te maken met het feit dat de CPU voorzien is van de volgende generatie machine learning-accelerators. Hierdoor zijn berekening tien keer sneller uit te voeren en dat opent, volgens Apple zelf, heel veel nieuwe deuren voor ontwikkelaars.

Camerasysteem

Aan de achterkant van de iPad Air (2020) vinden we een single-camerasysteem. Het gaat om een 12-megapixel groothoek-camera met een diafragma van f/1.8. Apple heeft de camera voorzien van een lens met vijf elementen. Verder heeft het bedrijf uit Cupertino voornamelijk de video stabilisatie aanzienlijk verbeterd.

Aan de voorkant van de iPad Air treffen we een 7-megapixel FaceTime HD camera aan. Deze is voorzien van HDR ondersteuning en kan video’s opnemen in 1080p en 60 frames per seconde.

Camerasysteem (Afbeelding: Apple)

iPad Air (2020): prijzen en beschikbaarheid

De iPad Air (2020) is zonder twijfel vernieuwend te noemen. Niet alleen vanwege het bovenstaande, maar ook vanwege de kleurenopties die beschikbaar zijn. De iPad Air (2020) is te verkrijgen in de kleuren:

 • Zilver
 • Spacegrijs
 • Roségoud
 • Groen
 • Hemelsblauw
Alle kleurenopties (Afbeelding: Apple)

Vervolgens heb je de mogelijkheid om te kiezen tussen een 64GB variant en een 256GB variant. Ook heb je de keuze tussen de Wi-Fi versie of de volledig uitgebreide versie. Voor de iPad Air (2020) gelden de volgende prijzen:

 • 64GB Wi-Fi | €669
 • 64GB Wi-Fi + Cellular | €809
 • 256GB Wi-Fi | €839
 • 256GB Wi-Fi + Cellular | €979

De nieuwe iPad is vanaf oktober 2020 beschikbaar.

 

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft 🚀

De laatste ontwikkelingen iedere vrijdag in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPad Air (2020): alles wat je moet weten over de nieuwe tablet
Sluiten