iPad Pro 2020 vs 2018: grote stap vooruit of plichtmatige upgrade?

Vanaf 25 maart is de iPad Pro 2020 verkrijgbaar. Volgens Apple is hun nieuwe tablet de krachtigste iPad ooit, maar is dat genoeg reden om over te stappen als je het 2018 model al hebt? Wij zetten op een rij wat er allemaal nieuw is en of het de moeite waard is om de nieuwste versie in huis te halen.

De belofte dat de iPad Pro 2020 enorm krachtig is, gaat zonder twijfel ingelost worden. De prestaties van diens voorganger waren al behoorlijk indrukwekkend en met het nieuwe model wordt daar een schepje bovenop gedaan. Zo maakt de A12X Bionic chip plaats voor de A12Z Bionic. Deze nieuwe chip zal ongetwijfeld krachtiger en efficiënter zijn dan zijn voorganger. Hoeveel? Dat zal nog moeten blijken.

Nog krachtiger dan zijn voorganger

Ook de hoeveelheid RAM geheugen lijkt omhoog te gaan. Apple heeft hier zelf nog niks over naar buiten gebracht, maar volgens 9to5Mac is de iPad Pro 2020 standaard voorzien van 6 Gb RAM. De 2018 versie kwam nog met 4 GB RAM tenzij je voor de 1 TB versie ging. Alleen dan kreeg je 6 GB RAM. Nu is dat dus standaard voor alle modellen.

Apple belooft in ieder geval dat de vierde generatie van de iPad Pro krachtig genoeg is om 4K video te editten en 3D modellen te maken. Daarnaast kan deze power ook helpen bij AR, want daar lijkt Apple toch wel serieus op in te zetten. Zo blijkt ook uit het vernieuwde camerasysteem van de iPad Pro 2020.

Nieuw camerasysteem en LiDAR-scanner

Waar het 2018 model het nog moest doen met een een enkele 12 megapixel sensor krijgt de 2020 versie twee lenzen. Naast de 12 megapixel sensor is er nu ook een 10 megapixel ultra-wide lens aanwezig. Daarnaast zien we op het camerablok ook een LiDAR-scanner. Deze kan afstanden meten door te berekenen hoe lang licht nodig heeft om een ​​bepaald object te bereiken en terug te keren naar de bron.

iPad Pro 2020 (Afbeelding: Apple)

Alle bestaande ARKit-apps krijgen door deze sensor automatisch onmiddellijke AR-plaatsing. Daarnaast wordt de LiDAR sensor ondersteund door de ARKit en kunnen ontwikkelaars aan de slag met de nieuwe Scene Geometry-API. Wat dit gaat opleveren in de praktijk is afwachten, maar de toevoeging van een groothoeklens is in in ieder geval al een mooie stap vooruit.

Geen nieuw scherm voor de iPad Pro 2020

Verder lijkt er op het eerste oog weinig te gaan veranderen. Zo blijft het scherm hetzelfde. Opnieuw kun je kiezen tussen een 11-inch of 12,9-inch Liquid Retina LCD. Uitstekende schermen, maar we hadden toch stiekem gehoopt dat de nieuwe iPad Pro 2020 uitgerust zou worden met een OLED scherm. Jammer, maar zeker geen dealbreaker.

Naast de iPad 2020 zelf heeft Apple ook hun nieuwe Magic Keyboard voor iPad gepresenteerd. Deze laat je iPad zweven, is voorzien van achtergrondverlichting en heeft een trackpad. Vooral voor gebruikers die hun laptop willen vervangen door een iPad is dit zeer goed nieuws. Je hoeft hiervoor overigens niet over te stappen naar het 2020 model. Het Magic Keyboard is er namelijk ook voor bestaande iPad Pro modellen.

iPad Pro 2020 (Afbeelding: Apple)

Is de iPad 2020 de investering waard?

Met een prijskaartje van € 899 (voor de 11-inch versie) of € 1.119 (voor de 12,9-inch versie) is de iPad Pro 2020 niet goedkoop. Het is dan ook nog maar de vraag of het de moeite is om over te stappen als je nu een derde generatie model gebruikt. Qua kracht is de sprong niet enorm en de grootste verbetering, de liDAR-scanner, lijkt vooral bedoeld voor gebruikers die met AR werken.

Mocht je nog twijfelen, houd dan One More Thing goed in de gaten. Wij gaan binnenkort aan de slag met de iPad Pro 2020 en zullen zo snel mogelijk onze eerste ervaringen met jullie delen. Tot die tijd kun je hier terecht voor meer informatie over de iPad Pro 2020.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste wat tech en culture te bieden heeft

De laatste ontwikkelingen in je mailbox? WANT houdt je op de hoogte!

Reageer op artikel:
iPad Pro 2020 vs 2018: grote stap vooruit of plichtmatige upgrade?
Sluiten