Noah Korevaar
Noah Korevaar | LinkedIn Apple 12 apr 2017

Wat Apple moet doen om de iPad een echte laptop-vervanger te maken

Microsoft’s Surface Pro is een groot succes. Ondertussen krijgt Apple het niet voor elkaar om de iPad Pro de optimale vervanger van je laptop te maken, ondanks dat de tablet wel zo aan de man wordt gebracht. Wat gaat er mis?

Laat Apple professionals in de steek?

Fans smeken ondertussen al jaren om een nieuwe Mac Pro. Het huidige model is nog steeds ontzettend prijzig, ondanks het feit dat de specificaties ondertussen zwaar verouderd zijn. Bekende Youtubers zoals Casey Neistat en MKBHD klagen er geregeld over. Waarom blijft een techgigant met zo’n reputatie achterlopen?

iPad Pro

Dat is een goede vraag. Apple heeft gelukkig onlangs beloofd dat het meer aandacht gaat schenken aan zijn hardware voor professionals. Eindelijk! Wat ons betreft zal het daarvoor echter niet alleen een nieuwe Mac Pro moeten uitbrengen, maar ook de iPad naar een hoger niveau moeten tillen.

Ja, de iPad Pro is bedoeld voor professionals. Toch kampt het apparaat nog met de nadelen van het beperkte besturingssysteem. iOS is ontzettend beperkt ten opzichte van bijvoorbeeld Android of Windows Mobile. Dat is normaliter geen probleem. Daardoor zijn iPhones en iPads zo stabiel, zo snel. Ideaal dus, maar in het geval van de iPad Pro begin je er steeds vaker tegenaan te lopen.

9,7-inch iPad Pro

Apple is er duidelijk over: als je een computer wil, dan koop je een Mac. Wil je een touchscreen? Dan koop je een iPad. Waar de Surface Pro op een succesvolle manier die twee doelgroepen samenbrengt, blijft de iPad Pro er ongemakkelijk tussenin hangen. Daarmee is de prijzige tablet absoluut geen slecht product. Verre van zelfs. Maar het had zoveel meer kunnen zijn.

De iPad Pro blijft te beperkt

De techgigant ziet het als twee gescheiden productcategorieën. Als je de optimale ervaring wil, dan zul je een Mac en een iPad moeten aanschaffen. Handig voor de portemonnee van Apple, maar daarmee wordt de potentie van de iPad niet benut. De tablet zou de optimale all-in-one gadget kunnen zijn. Zo adverteert Apple zijn iPads ook, als de ideale vervanger van je laptop.

Met alle officiële toetsenborden, cases en professionele apps kom je een heel eind. Toch zijn er twee essentiële aspecten die de iPad mist, waardoor wij toch eerder voor een Surface zouden gaan. Het liefst zouden we natuurlijk macOS op de iPad willen zien, maar zo ver hoeft Apple niet eens te gaan.

Wat de iPad Pro vooral mist, is een bestandssysteem. Een plek waar je uitgebreid al je bestanden kunt bekijken, bewerken en verplaatsen. Het is een stukje vrijheid dat Android zo krachtig maakt, maar waarin iOS hopeloos beperkt is. Nogmaals, dat is prima als je casual de iPhone of iPad gebruikt. Maar voor professioneel gebruik wordt het een belemmering.

9,7-inch iPad Pro

Ja, Apple introduceerde in 2014 iCloud Drive. Een stap in de goede richting, maar daar blijft het dan ook bij. Je kunt geen nieuwe mappen maken, hernoemen of je bestanden organiseren. Daarvoor zul je weer achter de Mac moeten gaan zitten. Leuk voor Apple, maar niet voor de consument. Het maakt het instellen van een ringtone al onnodig gecompliceerd, laat staan een volledige werkdag achter je iPad spenderen.

Op de Mac heb je daar Finder voor. Waarom heeft Apple niet allang een variant voor zijn mobiele besturingssysteem geïntroduceerd? Daar heeft het bedrijf zeker zijn redenen voor. Met de introductie van de iPad Pro wordt het echter ronduit schrijnend. Wat ons betreft de grootste reden dat de iPad niet compleet je laptop kan vervangen. Zonde, want Apple is zo dichtbij.

Een stap in de goede richting?

Bovendien mist de iPad Pro een muis. Natuurlijk is multi-touch technologie een goede vervanger, maar is dat ook het geval als je de hele week erop moet werken? Geef ons dan maar een muis, of een losse trackpad. Android is verre van perfect, maar bij Google’s besturingssysteem heb je wel die vrijheid. Op je telefoon is dat niet erg, maar in een professionele setting wordt het haast een beetje kinderachtig. Apple houdt alles beperkt, en jij moet er maar mee leren leven.

Ondertussen geven Google en Microsoft je de mogelijkheid om dat allemaal zelf te bepalen. Een touchscreen is nou eenmaal niet even efficiënt of precies als een losse muis. Bovendien is het vrij vermoeiend om continu je arm op te tillen. Apple maakt zelf allerlei Bluetooth muizen en trackpads. Toch zijn ze helaas niet compatibel met de iPads.

Apple omarmde met de iPad Pro accessoires. Een opvallende doch welkome verandering. Toch gaat het daar net niet ver genoeg in. Apple’s redenering voor het introduceren van een toetsenbord voor de iPad? “Gebruikers willen een uitstekende typ-ervaring, en het helpt mensen sneller hun doel te bereiken.” Geldt niet exact hetzelfde voor een muis?

iPad Pro

Die vraag stelde Bussiness Insider aan Apple. Het bedrijf had daar niet echt een antwoord op, maar suggereerde wel dat je dan de Apple Pencil kunt gebruiken. Niet alleen lost dat slechts een klein gedeelte van de problemen op, maar nemen we daarmee ook een stap terug. De reden dat we een iPad gebruiken is immers dat je geen kladblok met een pen nodig hebt.

Is het dan te laat? Nee hoor. Microsoft hijgt in Apple‘s nek, maar de iPad Pro is nog steeds een top apparaat. Toch zal de techgigant meer zijn best moeten doen om de iPad Pro echt een killer-product te maken. Kan Apple de controle een beetje opgeven? We hopen het. Ondertussen pakken gewoon een laptop erbij.

Maak je geen zorgen, want Apple gaat binnenkort de concurrentie ver achter zich laten. In dit artikel leggen we je uit wat het bedrijf van plan is. Check ook de grootste verschillen tussen Tim Cook en Steve Jobs.

BusinessInsider

Reageer op artikel:
Wat Apple moet doen om de iPad een echte laptop-vervanger te maken
Sluiten