Raymon Mens
Raymon Mens Tech 05/11/2018

iPad Pro 2018 review: een grote stap richting perfectie

Nieuw schermformaat en Liquid Retina

Door het nieuwe ontwerp, heeft de iPad Pro ook een nieuw schermformaat. Het 10,5-inch model bestaat niet meer en is nu 11-inch, terwijl de tablet niet fysiek groter is. Bij het 12,9-inch model heeft Apple gekozen om het formaat te verkleinen en de schermgrootte gelijk te houden. De 12,9-inch iPad Pro scheelt 2,5 centimeter in de hoogte en een ruim halve centimeter in de breedte.

Hoewel de iPhone als een tijdje naar OLED is, heeft Apple voor Liquid Retina gekozen. Dit is de marketingnaam voor een LCD-scherm met afgeronde hoeken. Het scherm ziet er prima uit en Apple heeft het kunstje dat afgeronde hoeken op een LCD-scherm maken heet, prima door. LCD werkt in tegenstelling tot OLED met een glasplaat, die kun je niet zomaar afbuigen. Door subpixel anti aliasing weet Apple op het oog toch mooi afgeronde hoeken te creëren. Op het oog zien ze er perfect uit, maar op een close-up foto zie je hoe hoe het precies werkt. Vergroot onderstaande foto en kijk naar de hoek, dan zie je met goed zoomen wat kleine rafels, maar met het blote oog zijn die niet te zien.

iPad Pro 2017 vs. iPad Pro 2018
iPad Pro 2017 (links) en iPad Pro 2018 (rechts)

Het nieuwe ontwerp en formaat brengt wel een lastige keuze met zich mee. Wordt het 11- of toch 12,9-inch? Naar mijn mening was de 12,9-inch iPad Pro altijd nét wat te lomp en groot, maar het nieuwe ontwerp maakt de tablet een stuk handzamer. Apple stelde een 11-inch model voor deze review beschikbaar, maar tijdens de hands-on na het Apple Event in New York kon ik ook de 12,9-inch iPad Pro 2018 proberen. Die was lang niet zo onhandig groot als zijn voorganger, dus zeker iets dat iPad power users willen overwegen.

Reageer op artikel:
iPad Pro 2018 review: een grote stap richting perfectie
Sluiten