Raymon Mens
Raymon Mens Tech 5 nov 2018

iPad Pro 2018 review: een grote stap richting perfectie

USB-C is handig, maar ook ernstig beperkt

Dat Apple de iPad Pro steeds meer als computer ziet, blijkt ook uit de aansluiting die de nieuwe tablet heeft, namelijk USB-C in plaats van Lightning. De Mac is al jaren uitgerust met USB-C en dit is wat mij betreft de juiste beslissing. Al is het alleen maar als universele oplader. De lader van mijn MacBook kan nu niet alleen de Nintendo Switch, maar ook de iPad en nog wat andere USB-C-apparaten opladen. Dat scheelt aanzienlijk in het aantal opladers en kabels in je tas.

USB-C moet in theorie ook flexibeler zijn. De iPad Pro kan op een extern scherm aangesloten worden en ontwikkelaars kunnen in hun apps ondersteuning voor externe schermen inbouwen. Helaas is deze implementatie (nog) niet erg nuttig. Allereerst moeten apps de implementatie op individueel niveau regelen. Het is niet zoals bij een Mac dat het beeld automatisch naar een extern scherm uitgebreid wordt. Je kunt ook niet een app op je iPad en een app op je externe scherm draaien, of apps verplaatsen. Er zijn geen vensters. Het is puur een extra scherm voor een bepaalde app, of altijd mirroring. Voorlopig overtuigt dit niet.

De beperkingen van iOS worden ook goed zichtbaar wanneer je bijvoorbeeld een externe audio-interface aansluit via USB-C. Als een app daar geen ondersteuning voor heeft, kun je er niets mee. Mijn MacBook herkende een MOTU-geluidskaart die aangesloten werd meteen (voor de kenner: ASIO-protocol), maar de iPad kon er niets mee. Dat geldt ook voor een USB-stick. Die verschijnt niet in de Bestanden-app. Het is echt opmerkelijk dat een besturingssysteem dat al meer dan 10 jaar bestaat zaken als ondersteuning voor ASIO of USB-sticks ontbeert.

Reageer op artikel:
iPad Pro 2018 review: een grote stap richting perfectie
Sluiten